İlginç yemekleri keşfetmek, dünya mutfaklarıyla tanışmak, yepyeni gastronomi rotalarını hayatımıza dahil etti. Dünyanın en ilginç ve kapsamlı yemek festivalleri, yemek turizminin ülkeler için ne kadar değerli olduğunun altını çizdi. Dünyada yapılan yemek festivalleri her sene yüzlerce insanı ortak bir kültürde buluşturuyor. Sidney Uluslararası Yemek Festivali, Britanya Peynir Festivali, Tayland’da yapılan Vejetaryen Festivali, Singapur Dünya Gurme Zirvesi gibi pek çok farklı kültürde yapılan festivaller kültürlerarası bağı yemek turizmi üzerinden güçlendirmenin yanı sıra, gastronomi öğrencilerinin de birbiriyle bağ kurmasını sağlıyor.
GASTRONOMİDE ANADOLU KEŞFİ
Gaziantep, Adana, Antalya gibi şehirlerimizde yapılan gastronomi festivallerine, şefler olarak olabildiğince katılmaya, yerel ürünlerle ve bölge halkıyla buluşmaya çalışıyoruz. Ülkemiz içinde yaratılacak gastronomi rotasının, bölgeler arası bağı güçlendirerek dünyaya yayılacağını düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğim uluslararası festivaller için, aylar öncesinden uçak biletini ayıran onlarca insanın, ülkemiz için yaratılacak gastronomi rotasının da birer parçası olacağına eminim.
‘Beyoğlu Kültür Projesi’ kapsamında yapılan etkinliklerle güçlenen sanat rotası, ilerleyen zamanlarda ‘Anadolu Lezzetleri Keşfi’ rotasıyla gastronomiye entegre edilecektir. Yurt dışından getirilecek kanaat önderleri, şefler ve yabancı basın mensuplarıyla genişletilerek yapılacak bu rotayla ülkemizin yerel ürünleri, yerel pazarları, tarih kokan lezzetleri turistlerle buluşacak. Üzerinde çalıştığım ‘Esnaf’ belgeselimde, kaybolan bu lezzet ve değerler için referans olabilecek noktaları gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum. Bu rota, gastronomi turizmi için yatırım yapan devletimizin önderliğinde yemek turizmi için bir yol haritası olacak.
BEKLE BİZİ ADANA!
Televizyon çekimlerimin elverdiği ölçüde festivallere dahil olmaya çalışıyorum. Bu hafta sırada Adana var. 8-9 Ekim’de katılacağım ‘Adana Lezzet Festivali’nde, sizlerle bir kez daha buluşup yerel mutfakların kültürümüze katkısını konuşacağız.
Tekke Kebap
(Beş porsiyon)
Malzemeler:
- Bir kg. kemikli kuzu kol
- Dört yemek kaşığı sadeyağ
- İki yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Dört adet soğan
- İki adet domates
- İki su bardağı sıcak su
- Tuz
- Karabiber
Kuskus için:
- İki yemek kaşığı sadeyağ
- Üç adet soğan
- 300 gr. kuskus
- Tuz
- Karabiber
- Üç su bardağı et suyu
Yapılışı:
- Tencereye yumurta büyüklüğünde doğranmış kuzu etlerini, dört kaşık sadeyağı, iki yemek kaşığı ayçiçek yağını, küçük doğranmış soğanları alın ve yaklaşık beş dakika kavurun.
- Doğranmış domatesleri ilave edin. Eti ve domatesi, suyunu salıp çekinceye kadar aralıklarla karıştın.
- İki bardak sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip bir saat pişmeye bırakın.
- Etler pişerken başka bir tencerede iki yemek kaşığı sadeyağı eritin. Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
- Kuskusu ilave edip üç-dört dakika daha kavurun, tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Üç bardak et suyunu ekleyin, tencerenin altını kısıp ara sıra karıştırarak pişirin.
- Pişen kuskusu bir tepsiye alın, üzerine kemikli etleri koyarak servis edin.