Mehmet YalçınkayaErbab

HABERİ PAYLAŞ

Sevgili okurlarım, bu hafta geçmişten günümüze azalan, az kullanılan, hatta yeni neslin kelime karşılığını bile pek bilmediği ama gastronomi için kelime karşılığının ötesinde hatıralar barındıran bir kelimeden bahsetmek istiyorum; erbap! Erbap bence çok kıymetli bir ifade çünkü bir sürü anlamı barındırıyor. İşinin uzmanı, işi konusunda en mükemmelini bilen ama bir o kadar da mütevazı, alanında bilgi birikimi yüksek demek. Bu kültür bize çocukluktan gelen bir mirastır. Ailenin bu konuda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kelime kendi başına tekil dursa da içeriği açısından çoğul bir kelimedir. Gastronomide ‘erbap’ ne ise aynısı ‘esnaf’ için de geçerlidir. Esnaflar genellikle işlerinin erbabı olan, nitelikli, uzman ve ehil kişilerdir. Geçmiş bir kültürü temsil ederler. Sözün özü ‘Esnaf’ kitabımda da bahsettiğim gibi, işinin erbabı kimse için şükür, bereket, kanaat çok önemlidir. Esnaf lokantalarının ruhu şü kür, bereket ve kanaat kültürü üzerine kurulmuştur. Bu çok etkileyici ve değerli kültür, değerlendirme yapılamayacak yemeklerin mahallenin fakirlerine verilmesini ya da kapının önüne gelen hayvanlara şefkatle sunulmasını öğ retir. Eskiden günümüzdeki gibi bir israf olmazdı. Bu duyguların kaybolmasına izin vermemeliyiz. Sevgiyle, bereketle ve gülümsemeyle geçirin bu pazar gününü…

Haberin Devamı

AKCIĞER YAHNİ
Malzemeler (10 Porsiyon)

* 1 çift koyun akciğeri (fındık büyüklüğünde doğranmış)
* 8 yemek kaşığı sadeyağ
* 5 adet soğan (büyük boy, yarım ay şeklinde ince doğranmış)
* 2 adet domates (büyük boy, soyulmuş, küçük doğranmış)
* 6 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı kekik
* 2 çay kaşığı karabiber
* Tuz

SUNUM İÇİN
* ½ demet dereotu

YAPILIŞI: İyice yıkanmış ve fındık büyüklüğünde doğranmış koyun akciğerlerini tencereye alın ve üstünü kaplayacak şekilde su doldurun. 4 yemek kaşığı sadeyağ ilave edip, kapağını kapatın ve yarım saat haşlayın. Süzgeçten geçirip ciğerleri ayrı bir kap içine alın. Başka bir tencerede kalan 4 kaşık sadeyağı eritin ve soğanları ilave edin, altın sarısı renk alıncaya kadar kavurun. Haşlanan ciğerleri ilave edip kavurmaya devam edin. Küçük doğranmış domatesleri, 6 bardak suyu, kekiği, karabiberi ve tuzu ilave edip kapağını kapatın, düşük ısıda 20 dakika pişirin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder