Mehmet YalçınkayaPaylaşmanın birleştirici gücü vardır

HABERİ PAYLAŞ

Paylaşmanın birleştirici gücü vardır

Sevgili okurlarım bildiğiniz gibi Mart ayı Ramazan ayı. Bu özel ay sadece oruç tutulan bir dönem değil; paylaşmanın, bereketin ve sofraların birleştirici gücünün en yoğun hissedildiği zamanlardan biridir. İftar sofraları, sadece açlık ve susuzluğun son bulduğu anlar değildir; bir araya gelmenin, sevdiklerinle geçirilen kıymetli dakikaların ve hatıraların lezzetle harmanlandığı özel buluşmalardır.

BİR LOKMADAN DAHA FAZLASI

Çorba kaşıklanırken edilen sohbetler, pideyi bölerken uzatılan eller ve iftar saatine dakikalar kala mutfakta yükselen heyecan… Bunlar, Ramazan sofralarının en güzel yanlarıdır. Tek bir lokmanın bile israf edilmeden kıymetinin bilindiği, açlığın empatiye dönüştüğü bu sofralar, aslında bir kültür mirasıdır. Osmanlı’da iftar sofraları sadece aile üyelerini değil, ihtiyaç sahiplerini de ağırlar; zengin fakir demeden herkes aynı sofraya otururdu. Günümüzde de bu miras yaşatılıyor; büyük şehirlerden köy meydanlarına kadar uzanan iftar sofraları, Ramazan’ın ruhunu en güzel şekilde yansıtıyor. Ramazan, insanı yavaşlatır, sindirmeyi öğretir; sadece yemeği değil, hayatı da öğretir… İftarda paylaşılan bir tas çorba, yalnızca açlığı dindirmez, aynı zamanda kalpleri de doyurur. İşte bu yüzden, Ramazan sofraları bir lokmadan çok daha fazlasıdır. Bereketin en güzel temsilidir. Bu hafta ilk sofranın ilk çorbası ‘Esnaf’ kitabımızdan. Sağlıkla, neşeyle, afiyetle…

Haberin Devamı

A-LÂ ZAHMAN ÇORBASI

Malzemeler (8 Porsiyon)

* 1 su bardağı kırmızı mercimek
* 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 1 adet soğan (büyük boy, küçük doğranmış)
* 4 su bardağı et suyu
* 4 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı un
* Tuz
* 1 su bardağı su
* 1 adet havuç (orta boy, tavla zarı doğranmış)
* 1 adet patates (orta boy, tavla zarı doğranmış)
* 1 adet taze yeşil kabak (tavla zarı doğranmış)
* Karabiber
* 1 demet taze nane (ince kıyılmış)

YAPILIŞI:

Kırmızı mercimeği iyice yıkayıp süzdürün. Tencereye Ayçiçek yağını ekleyip kızdırın ve yıkanmış mercimekleri ilave edin. Küçük doğranmış soğanları ekleyerek mercimekler sarı renk alıncaya kadar kavurun. 4 bardak et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Başka bir tencerede 4 kaşık tereyağını eritin ve 2 kaşık un ekleyerek altın sarısı oluncaya dek kavurun, pişen mercimeği ve tuzu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın. Küçük bir tencereye bir bardak su ekleyin. İnce tavla zarı şeklinde doğranmış havucu atıp yarım haşlayın. Daha sonra patatesi ekleyip yarım haşlanınca, taze kabakları ilave edin ve hepsini birlikte pişirin. Pişen sebzeleri suyuyla birlikte mercimek çorbasına ekleyin ve bir taşım kaynatıp ocağı kapatın ve karabiber ilave edin. Son olarak ince doğranmış taze naneleri çorbaya ekledikten sonra karıştırıp servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder