Mehmet YalçınkayaSaç tava, bir yol yemeği ve benim ilk yemeğim
HABERİ PAYLAŞ

Saç tava, bir yol yemeği ve benim ilk yemeğim

Eskiden uçakla yolculuklar bu kadar revaçta değilken, uzun yollar, bir yandan da yol kenarındaki restoranların yolcularla lezzetlerini buluşturduğu alanlardı. Sadece otobüslerin durak noktası olarak kullandığı ve hâlâ da kullanmakta olduğu yerler, yolcuları iyi ağırlamak ve lezzetleriyle nam salmak için birbirleriyle yarışırlardı. Bolu-Ankara yolu bunun en güzel örneklerinden olabilir. Pek çok meslektaşım ilk yemeklerini belki de bu restoranlarda pişirme ve servis etme imkanı buldular. İlk değerlendirme yemekleri de bu lokantalarda başlamıştır. Hızlı sirkülasyon, bir yandan da iyi bir planlama ve sürat gerektirir. Saç tava, yol restoranlarının doyurucu, leziz bir yemeğidir. Benim de ilk pişirdiğim yemeklerden biri. Ustanın dışarı çıktığı o kısa sürede gelen bir müşteriye verdiğim ilk yemeği unutamıyorum. Ustamın öğrettikleriyle hızla ve lezzetli olarak sunmaya çalıştığım bu ilk yemek benim için hâlâ çok anlamlı.

Haberin Devamı

SIRALAMA ÖNEMLİ

Türk yemeğinin en güzel örneklerinden olan saç tava gibi pek çok yemekte en önemli şeylerden biri sıralamadır. Hangi ürünün hangi sırayla konulacağı ve pişirileceği, yemeğin kıvamını, eşit pişmesini sağlar. Bazı ürünler suyunu erken salacağı içinde pişme sıralamasında alacağı yer, sonucu etkiler. Dolayısıyla pişirmeden önce sıralamayı asla unutmayalım.

AKCİĞER YAHNİ
Malzemeler (10 Porsiyon)

* 1 çift koyun akciğeri (fındık büyüklüğünde doğranmış)
* 8 yemek kaşığı sadeyağ
* 5 adet soğan (büyük boy, yarım ay şeklinde, ince doğranmış)
* 2 adet domates (büyük boy, soyulmuş, küçük doğranmış)
* 6 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı kekik
* 2 çay kaşığı karabiber
* Tuz 1/2 demet dereotu (sunum için)

YAPILIŞI: İyice yıkanmış ve fındık büyüklüğünde doğranmış koyun akciğerini tencereye alın ve üstünü kaplayacak şekilde su doldurun. Dört yemek kaşığı sadeyağ ilave edip, kapağını kapatın ve yarım saat haşlayın. Süzgeçten geçirip ciğerleri ayrı bir kap içine alın. Başka bir tencerede kalan 4 kaşık sadeyağı eritin ve soğanları ilave edin. Altın sarısı renk alıncaya kadar kavurun. Haşlanan ciğerleri ekleyip kavurmaya devam edin. Küçük doğranmış domatesleri, 6 bardak suyu, kekiği, karabiberi ve tuzu ilave edip kapağını kapatın, düşük ısıda 20 dakika pişirin. Sunumda ince doğranmış dereotu ile birlikte servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder