Eminim ki pek çok okuyucumuz hafta sonları dışarda kahvaltıya gidiyor. Özellikle gelecekte yaşayacağımız ürün sıkıntısına bir kez daha dem vurmak isterim. Yiyemeyeceğimizden fazlasını tüketmemeliyiz. Bir şef ve işletmeci olarak, bize özgü olan serpme kahvaltı alışkanlığını sürdürmemekte fayda var. Serpme kahvaltıda artanlar çöpü boyluyor. Sizlere önerim serpe kahvaltıdan vazgeçmeniz yönünde olacak.
BUZDOLABI KAPAKLARI KAPANSIN!
Enerji tasarrufu geleceğimiz için çok kıymetli. Uzun süre açık kalan buzdolabı, gıdaların bozulmasına yol açıyor. Buzdolabının daha çok soğutma çabası, fazla elektrik harcamasına ve enerji kaybına neden olur. Uzun süre açık kalan fırın kapakları, sürekli açık olan kahve makinası şalterleri enerji tüketimini artırıyor. Lütfen bu elektronik eşyaları doğru kullanalım.
Bir diğer altını çizeceğim konu ise mutfak alışverişlerimiz... Alışveriş yapmadan önce liste yapmak çok değerli. Özellikle indirim dönemlerinde yaptığımız hesapsız alışverişler yüzünden kullanamayacağımız kadar çok ürün alıyoruz ve tüketemiyoruz. Lütfen dikkat edelim.
GELECEKTE SUSUZ KALMAMAK İÇİN MUSLUKLARI KAPATALIM
Mutfakta su kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Uzun süre açık kalan musluklar su tüketimini artırıyor. Ekosistemlerin ve canlıların varlığı için yeri doldurulamaz ihtiyaçlarının başında gelen su, hayati bir önem taşıyor. Dünyamızın yüzde 71’i sularla kaplıyken suyun tasarruflu kullanımı ve su kaynaklarını korumak daha da büyük bir önem taşıyor. Sebzeleri yıkarken uzun süre açık kalan musluklar, bulaşıkları uzun süre su arındırarak elde yıkamak israfı çoğaltıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamaları, 2025 yılına kadar dünya nüfusunun neredeyse yarısının su kıtlığı yaşayacağı yönünde. Bu öngörü su kaynaklarının korunmasına yönelik çözüm önerilerinin öneminin altını bir kez daha çiziyor. Mutfakta musluğu kapatalım ve suyu özenle kullanalım.
MÜCVER
(10 Porsiyon)
Malzemeler:
- İki kabak
- İki havuç
- İki patates
- Üç yumurta
- Bir su bardağı un
- 250 gr. beyaz peynir
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- Dört taze soğan
- Bir çay kaşığı kabartma tozu
- Tuz
- Karabiber
- İki su bardağı ayçiçek yağı
- Beş kaşık ayçiçek yağı
- İki su bardağı yoğurt
Yapılışı:
- Bir kabın içine rendelenen kabak, havuç ve patatesleri koyun. Yumurtayı, unu, beyaz peyniri üzerine ekleyip karıştırın.
- Dereotu, maydanoz, taze soğan, beş kaşık ayçiçek yağı, kabartma tozu, tuz ve karabiberi ilave edin ve iyice karıştırıp mücver harcını elde edin.
- Derin bir tavaya iki su bardağı ayçiçek yağını dökün ve kızdırın. Harçtan kaşık yardımıyla yaklaşık 60 gramlık parçalar alıp tavaya dökün.
- Her iki yüzü de altın sarısı olana kadar kızartın. Kızaran mücverleri yağından süzülmesi için delikli süzgece alın. Yağından arındıktan sonra yanında yoğurtla servis edin.
Şeften not: Mücver aslında bir yemek ismi değil pişirme tekniğin adıdır. Farklı otlar ya da tek sebzeden mücver yapılabilir. Mücver aynı zamanda sıfır atığa uygun, harika bir değerlendirme yemeğidir. Nizami kullanılan sebzelerin kalan kısımlardan da yapılabilir.