Mehmet YalçınkayaTürkiye'nin en kapsamlı festivali 'Çevrefest'

HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin en kapsamlı festivali 'Çevrefest'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Türkiye’nin en büyük ve en geniş katılımlı çevre etkinliği ÇEVREFEST’i 6-9 Haziran tarihleri arasında Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde düzenledi. Özellikle çocuklara çevre bilinci aşılamak ve mevcut çevre duyarlılığını artırmak için düzenlenen ÇEVREFEST’in açılışını Bakan Mehmet Özhaseki gerçekleştirdi. Açılışa Birleşmiş Milletler önceki dönem İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif de katıldı. 39 Belediye, 13 Firma, 5 Dernek, 9 üniversite ve bakanlıkların çalışmalarını büyük bir stant çadırında sergiledikleri etkinlikler, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde süren ‘sıfır atık hareketi’, geleceğin ailelerine sıfır atık bilincini bugünden yerleştirmek için çok önemli. Atıklardan yapılan çalışmalar; kıyafetler, resimler, eşyalar bence çok değerli. ‘Sıfır atık’ bilincinin yerleşmesi için yapılan tüm çalışmalar çok kıymetli. Biz şefler de mutfakta sıfır atık ile süreci desteklemeli ve genç şeflere örnek olmalıyız.

Haberin Devamı

ÇEVREFEST kapsamında pek çok söyleşi ve panel düzenlendi. Ben de sürdürülebilir bir dünya düzeninde gastronomi ve çevre etkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdim. Ankaralı sevenlerimizle buluştuğumuz bu organizasyonda değindiğim konu, özellikle sıfır atığın mutfakta yemek yaparken değil, alışverişe başlarken düşünmemiz gereken bir konu olduğu yolundaydı. Dünyanın her yerinde meyve-sebze reyonlarında bize garip gelen ve tek tek satılan domates, salatalık hatta dilim satılan karpuz bence olması gereken bir durum. Kalabalık olmayan ailelerde, fazla satın alma, çürüyen ürün oranını, dolayısıyla atık oranını artırıyor. Ev hanımlarına temel önerim, alışveriş listesi yapmaları. Liste yapılmadan gelişigüzel almak, atık oranını artıran, gereksiz alınan ürünlerin çürümesine neden olan bir durum.

BARBUN SOM

Malzemeler (2 Porsiyon)

Barbun 2 adet (Yaklaşık 120 gr)
Gremolata
Galeta unu 24 gr
Panko (Ekmek kırıntısı) 11 gr
Parmesan 50 gr (Rendelenmiş)
Maydanoz 8 gr
Dereotu 8 gr
Taze nane 4 gr
Taze fesleğen 11 gr
Taze soğan 9 gr
Sarımsak 1 diş
Güner içi 13 gr
Ceviz içi 15 gr
Zeytinyağı 100 ml
Tuz
Taze çekilmiş tane karabiber
Garnitür
Krem balzamik 5 gr
Ceviz içi (İri çekilmiş) 50 gr
Toz esmer şeker 4 gr

Haberin Devamı

YAPILIŞI

Barbun balıklarının pulunu alıp, içini temizleyin. Kılçıklarını ve omurgasını alın. Kelebek fileto olacak şekilde açın. Gremolata galeta unu, panko, maydanoz, dereotu, taze nane, fesleğen, taze soğan, parmesan, sarımsak, güner içi, ceviz içi, tuz ve karabiberi hafif pütürlü kalacak şekilde blenderden geçirin. En son zeytinyağını ekleyip karıştırın. Hazırlanan gremolatayı barbun filetolarının içerisine doldurun. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine barbunları yerleştirin. Önceden buhar ayarında ısıtılmış 100 derece fırında 12 dakika pişirin. Fırından çıkarılan barbun balıklarını tabağa alın. Bir fırça yardımıyla krem balzamiği tabağa sürün. Sürülen krem balzamiğin üzerine esmer toz şekeri ve ceviz içini serpin ve pürmüz ile kızartın. Daha sonra servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder