Bu hafta, yeni yıl sofralarında fark yaratmak isteyenler için alternatif tarifler seçtim. Şahane sofranız sağlık, mutluluk ve huzurla dolsun. Bu arada sizleri yılbaşı sofrası alışverişiniz için ihtiyaç listesi yapmaya davet ediyorum. Yeni yıla atıksız girelim.
AYVALI PİRZOLA
(Altı porsiyon)
Malzemeler:
- 12 kuzu kalem pirzola
- İki yemek kaşığı un
- Altı yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- Üç soğan
- Dört domates
- İki diş sarımsak
- Bir ayva
- İki su bardağı su
- İki yemek kaşığı tereyağı
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
Yapılışı:
- Pirzolaları unlayıp tavada kızdırdığınız ayçiçeği yağında kızartın.
- Kızarmış pirzolaları kapaklı bir tepsiye dizin ve kepçe yardımıyla tavadaki yağı üzerine dökün.
- Pirzolaların üzerine soğan, domates, sarımsak ve dilimlenmiş ayvaları dizin; iki bardak suyla birlikte tereyağını ilave edin.
- Tepsinin kapağını kapatıp 200 derece fırında pirzolaları pişirin. Daha sonra kapağını açıp 10 dakika daha kızartın.
- Süre sonunda fırından çıkarıp üzerine maydanoz serperek servis edin.
KESTANELİ LAHANA SARMA
(12 porsiyon)
Malzemeler:
Kestane için;
- 200 gr. kestane
- İki su bardağı su
Lahana için;
- Beş su bardağı su
- Bir orta boy lahana
Sarma içi için;
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- İki soğan
- İki su bardağı pirinç
- İki buçuk su bardağı su
- Tuz
- Bir yemek kaşığı kuş üzümü
- Bir çay kaşığı tarçın
- Bir çay kaşığı karabiber
Tencere dibi için;
- Bir soğan
- Bir limon
- Yarım portakal
- Bir havuç
- Bir su bardağı zeytinyağı
- İki su bardağı su
- Tuz
Yapılışı:
- Kestaneleri çizip suda haşlayın. Çatalla parçalayın.
- Beş bardak suyu kaynatın. Kestiğiniz lahanaları suya bastırıp haşlayın. Ardından lahanaları buzlu suya atın ve soğuyunca başka kaba alın.
- Pembeleşinceye kadar soğanları kavurun. Pirinci ilave edin, soğanla birlikte yedi-sekiz dakika kavurun.
- İki buçuk bardak suyu ekleyin; tuz, kuş üzümü, tarçın ve karabiberi de ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Parça kestaneleri üzerine ekleyip karıştırın ve dolma içi hazır!
- Lahana yapraklarını tezgaha alın, hazırladığınız içi koyarak parmak kalınlığında sarın.
- Sırasıyla soğanı, limonu, portakalı, havuçları tencerenin dibine yerleştirin.
- Sarmış olduğunuz lahanaları da dizin, bir bardak zeytinyağı, iki bardak su ve tuzu ekleyin. *Kalan lahana yapraklarıyla tencerenin üstünü kaplayın.
- Tencerenin kapağını kapatarak sarmaları yarım saat pişirin. Sonrasında soğumaya alın.
PİŞMANİYELİ KAYMAKLI AYVA TATLISI
(30 Porsiyon)
Malzemeler:
- 15 ayva
- Altı yeşil elma
- Bir su bardağı şeker
- Üç su bardağı nar suyu
- 60 yemek kaşığı şeker
- 15 karanfil
- İki su bardağı su
- 600 gr. kaymak
- 30 yaprak gül
- 250 gr. pişmaniye
Yapılışı:
- Bütün ayvaları uzunlamasına ikiye kesin. Çekirdeklerini oyarak çıkarın ve kapaklı bir tepsiye dizin.
- Elmaları küçük doğrayın ve bir kap içine alın. Üzerine şekeri ve bir bardak nar suyunu ekleyin.
- Hazırlanan karışımı ayvaların içine doldurun. Her bir ayva için iki yemek kaşığı şeker daha ekleyin.
- Suyu ve kalan iki bardak nar suyunu tepsiye dökün. 15 karanfili ve ayvalardan çıkan çekirdekleri tepsinin farklı yerlerine serpin.
- Üzerini hava almayacak şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış, 190 derece fırında, bir saat pişirin.
- Süre sonunda tepsiyi fırından çıkarıp şerbeti ayvaların üzerine dökün ve tekrar fırına alın. *Her 20 dakikada bir aynı işlemi tekrarlayın, ayvalar renk alıncaya kadar pişirin.
- Sunum için ayvaları tabağa alın. Üzerine kaymak, pişmaniye ve gül yapraklarını yerleştirin.
Afiyet olsun…
Haberin Devamı