YazarlarYeşil domatesin sırrı

HABERİ PAYLAŞ

Yeşil domatesin sırrı

Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına baktığımızda; domates, Osmanlı mutfağına ilk olarak ‘kavata’ adıyla, yeşil renkli ve yabani şekilde girdi. Yeşil renkli olarak uzun süreler tüketildi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. Domatesin İlk hali kiraz domatesi boyutlarında olup, Osmanlı mutfağına girişi 17.yy’da olmuştur. Osmanlı’da kırmızı domates tüketilmemesinin en büyük sebebi kırmızı renkten dolayı şeytan meyvesi olduğunun düşünülmesi ve zehirli, bozulmuş bir gıda olduğuna inanılmasıydı. Domates, Osmanlı mutfağına girişinden sonra, vazgeçilmez ürünlerden biri olarak pek çok yemekte kullanılmıştır. Yanı sıra farklı tüketim çeşitlerine vesile olmuş ve salça kullanımı da başlamıştır.

Haberin Devamı

EKMEĞİNE SALÇA SÜRÜLMÜŞ ÇOCUKLARIZ HEPİMİZ

Domatesin bizim kültürümüzde yeri büyük. Osmanlı’dan günümüze baktığımızda Türk mutfağında domatesin girmediği hemen hiçbir yemek yok. Pek çok sosun özü domatesten geldiği gibi, kışa hazırlık sürecinde konserve, salça halinde mutfakların temel taşı olması da cabası. Hangimizin çocukluğunda anneler tarafından elimize tutuşturulan salçalı ekmek kokusu ve tadı yoktur. En kolay, en pratik şekilde hayatımızda her daim yeri olan domates, kültürümüzde çok farklı bir yere sahiptir.

HER DERDE DEVA

Domates, sadece bir meyve olarak mutfağımızda yer almasının dışında, sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücudu korur. Domates suyu, uzun uçuşlar öncesi ve sonrasında antioksidan olarak önerilen bir içecektir. Domates suyu, kalp sağlığını destekleyen, sindirimi düzenleyen, cilt ve göz sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok önemli besin içeren bir içecek olarak uçak menülerinin de vazgeçilmezidir

Yeşil domatesin sırrı

YEŞİL DOMATES GALYE

MALZEMELER (10 PORSİYON)

* 1 su bardağı zeytinyağı
* 5 adet soğan (büyük boy, yarım ay şeklinde ince doğranmış)
* 10 adet mantar (ortadan ikiye bölünmüş)
* 10 adet yeşil domates (dörde bölünmüş)
* 2 adet kırmızı domates (büyük boy, küçük doğranmış)
* 3 su bardağı su
* 3 yemek kaşığı pirinç
* Tuz
* Karabiber
* ½ demet dereotu (ince kıyılmış)

Haberin Devamı

Tencerede zeytinyağını kızdırın, doğranmış soğanları 5 dakika kavurup, mantarları, yeşil ve kırmızı domatesleri ekleyin. 3 bardak suyla birlikte pirinçleri ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tencereye pirinçleri ekledikten sonra hiç karıştırmadan yaklaşık 25 dakika pişirin. Süre sonunda pilavı bir tepsiye dökün ve soğumaya bırakın. Üzerine dereotu serpip servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder