Büyükler için olduğu kadar küçükler için de vazgeçilmez bir lezzettir kuzu pirzola. Ve şu aylar tam da bu etin en lezzetli olduğu zaman. Bugün pişirme alışkanlıklarınızdan biraz farklı iki ayrı kuzu pirzola tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Genelde kuzu pirzola bizim kültürümüzde dilimlenmiş ve dövülmüş olarak satılır ve o şekilde ızgara ya da tava yapılarak tüketilir. Fakat bu değerli ve çok lezzetli eti, kurutmadan ve içi sulu kalacak şekilde pişirmek de mümkün. Benim vereceğim tarifler, pirzolayı bütün olarak pişirerek ve farklı aromalar ile lezzetlendirilmiş şekilde olacaklar.
Tabii bu tarifleri verirken yanlarında sunacağınız garnitürleri ve sosları da unutmadım. İlk tarifimiz, FISTIKLI VE HARDALLI KUZU PİRZOLA, yanında TEREYAĞLI PATATES, ikincisi ise ISPANAKLA DOLDURULMUŞ KUZU PİRZOLA, yanında ZEYTİNYAĞI İLE PİŞİRİLMİŞ YAZ SEBZELERI (RATATOUILLE). Ayrıca her iki yemekte de kullanabileceğiniz basit bir tava sosu tekniğini de sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Şimdiden afiyet olsun.
FISTIKLI VE HARDALLI KUZU PİRZOLA
MALZEMELER
6 kalem pirzola (temizlenmiş, fakat bütün halde, dilimlenmemiş)
2 kaşık hardal, 1 avuç maydanoz (kıyılmış)
1 kaşık taze nane (kıyılmış),
1 kaşık galeta unu
2 kaşık çekilmiş antep fıstığı,
3 kaşık zeytinyağı
1 kaşık limon kabuğu rendesi,
Tuz, karabiber
SOS
1 kaşık tereyağı
1 kaşık un
1 bardak et ya da tavuk suyu
HAZIRLANIŞI
Fırınınızı 200 derecede önceden ısıtın. Maydanoz, nane, çekilmiş fıstık, hardal, galeta unu, 2 kaşık zeytinyağını bir kasede iyice karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Pirzolanızı 3’er kalem bütün olacak şekilde ortadan ikiye bölün.
Bir tavayı ocakta kızdırın. Pirzolanızın her tarafını zeytinyağı ile ovun, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Kızdırdığınız tavada pirzolanızın her tarafı kahverengi olana dek pişirin. Daha sonra kenara alın. Hafif ılınınca yaptığınız karışımı pirzolanın dış yüzeyine sürün. Ve fırında damak zevkinize göre 10-15 dakika pişirin. Servis yaparken pizolanızı tek kalem olacak şekilde dilimleyin. Sos ise hem pratik hem de çok lezzetli.
Pirzolayı kızarttığınız tava içine yapışan çok lezzetli kalıntılar olacaktır. Aynı tava içinde tereyağını eritin ve unu ekleyip biraz kavurun. Et suyunu ekleyip tavanın dibindeki kalıntıları kazıyın. Bir çırpma teli ile çırparak sos kıvamına gelmesini sağlayın. Tuzunu ve biberini kontrol edin. İçinde topaklar kalırsa bir süzgeç yardımı ile süzebilirsiniz.
TEREYAĞLI PATAES
MALZEMELER
4 adet patates
2 kaşık tereyağı
Tuz, karabiber Su
HAZIRLANIŞI
Patateslerinizi soyun, köşelerini hafif törpüleyerek dikdörtgen haline getirin. İkiye bölün ve soğuk suda bekletin. Bir tava içine bir parmak yüksekliğinde su koyun, tereyağını, tuzu ve karabiberi ilave edin ve kaynama noktasına getirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve patateslerinizi yerlestirin. Arada cevirerek altin rengi olana dek pisirin. Przolanizin yaninda, tabaginizin kenarina nar taneleri de koyarak servis edin.
ISPANAKLA DOLDURULMUŞ KUZU PİRZOLA
MALZEMELER
6 kalem pirzola (kasabınıza rica edin, bütün halde ve önünde bir cep açılmış şekilde)
200 gr ıspanak
1 avuç kavrulmuş dolmalık fıstık
2 adet soğan
1 adet iri havuç
3 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
2 adet domates
3 kaşık zeytinyağı
1 çay bardağı sıcak su
SOS
1 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı nişasta (gerekirse)
1 dilim erik pestili (ince kıyılmış)
HAZIRLANIŞI
Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtın. Yarım soğanı yemeklik doğrayın. Bir tava içinde zeytinyağı ile tuz ve karabiber ilave ederek kavurun. Ispanağı ekleyin ve rengi solmadan 5 dakika beraber kavurun. Fıstıkları ilave edin. Bir süzgece alın, fazla suyundan kurtulun. Ilınmaya bırakın. Ilındıktan sonra resimdeki gibi pirzolayı doldurun ve yine resimdeki gibi kasap ipi ile bağlayın.
Bir fırın tepsisi içine tüm sebzeleri kabaca doğrayın. Defne yaprağını ve sıcak suyu ekleyin. Pirzolanızın etrafına zeytinyağını sürün. Her tarafını tuz ve karabiber ile tatlandırın. Fırın kabındaki sebzelere de tuz ve karabiber serpin. Pirzolanızı fırın kabındaki sebzelerin üstüne yerleştirin. İlk yarım saat 200 derecede, ikinci yarım saat 180 derecede pişirin.
Pişirirken içinde bulunan su azaldığında sıcak su ekleyin. Daha pişmiş bir tercihiniz varsa pişme süresini uzatabilirsiniz. Sos içinse etiniz piştikten sonra kenara alın ve dinlendirin. Tepsinin içinde bulunan suyu bir tavaya süzün. Tereyağı ekleyin ve kaynatın. Daha koyu bir sos isterseniz, suda açtığınız nişastayı ekleyebilirsiniz. En son erik pestilini de ekleyip altını kapatın.
ZEYTİNYAĞI İLE PİŞİRİLMİŞ YAZ SEBZELERİ
SOS
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet dolmalık yeşil biber
1 /2 adet kuru soğan
1 adet kabak
1 adet sarı dolmalık biber (varsa)
1 diş sarımsak rendesi
1adet domates (sadece etli kısmı)
3 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Sebzelerinizi orta boyutlarda küp şeklinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını biraz ısıtın. Önce soğanları 2 dakika kavurun. Sarımsak rendesini ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. Daha sonra kabaklar ve pişme sırasına göre biberleri ekleyin. En son domatesleri ekleyip sebzeler biraz yumuşayana kadar pişirin. Püf noktası tüm sebzelerin biraz diri kalması ve renklerini kaybetmemesidir. En son tuz ve biberini kontrol edip, etinizin yanında servis edin.
(09.06.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır)