Değerli Posta okuyucuları, malum Kurban Bayramı geliyor. Önümüzdeki hafta sonu hepimiz Kurban Bayramını kutlayacağız. Ben de bu hafta sizlere gerek kurban etinin kullanımı, gerekse muhafaza edilmesi ile ilgili, bazı püf noktaları vermek istiyorum. Tabii ki, püf noktalarından sonra, hem kuzu eti, hem de dana eti ile ilgili, bazıları klasik bazıları ise biraz daha farklı tarifleri sizlerle paylaşacağım. Şimdiden herkesin, Kurban Bayramını kutluyorum.
* Kurban eti taze et olduğu için dinlendirmek önemlidir. Ancak hemen pişirmek istiyorsanız, asidik malzemeler ile terbiye etmenizi öneririm. Terbiye işleminizde, soğan suyu, süt, yoğurt, sirke ve dilediğiniz baharatları kullanabilirsiniz.
* Kurban etiniz taze olduğu için, pişirme sürelerini normale nazaran biraz uzatabilirsiniz.
* Etinizin, pirzola, sırt, bonfile gibi bölümleri ızgara yapmaya daha uygundur. Diğer bölümleri ise ocakta veya fırında daha uzun sürelere ihtiyaç duyar.
* Koyun ya da kuzu etleri, bölgelere ve cinslerine göre biraz koku ihtiva edebilirler. Bu durumda, pişirme esnasında ve terbiye esnasında, taze baharatlar ( defne yaprağı, biberiye, kekik, limon kabuğu gibi ) kullanabilirsiniz.
* Etlerinizi saklarken, kullanabileceğiniz kadar miktarlarda parçalatıp, streç filme sararak, üzerlerine tarih yazarak, derin dondurucuda bekletebilirsiniz.
* etlerinizi çözerken, oda sıcaklığı yerine buzdolabında çözmenizi tavsiye ederim.
* Özellikle dana kemiklerinizden harika et suları yapıp, derin dondurucuda bekletebilirsiniz.
EV YAPIMI KEBAP
HAZIRLANIŞI
Izgara tavanızı ısıtın. Malzemelerinizi çok olmadan yoğurun. Önceden ıslattığınız tahta şişlere geçirin. Her iki tarafını yaklaşık 5’er dakika pişirin, pirinç pilavı ya da başka bir garnitür ile servis edebilirsiniz.
MALZEMELER
* 200 gr kuzu döş eti (kasabınız tarafından iri çektirilmiş)
* 200 gr dana döş eti (kasabınız tarafından iri çektirilmiş)
* 1 adet kırmızı kapya biber (çok mini küpler halinde doğranmış)
* 1 diş sarımsak rendesi
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber
PATATES PÜRELİ FIRINDA KUZU İNCİK
Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Fırın kabının altına, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber ve suyu ekleyin. Üstüne tüm sebzeleri yayın. İnciklerinizin üstüne un, tuz ve karabiber serpin. Yaklaşık 2 saat incikleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra çıkarın. Fırın kabınızdaki sıvıyı bir süzgeç vasıtası ile süzün. Kalan sıvıya tereyağını ekleyin, eğer sıvı az gelirse biraz et suyu ekleyebilirsiniz. Bir taşım kaynatın. İnciklerinizi sosa bulayıp 10 dakika daha fırınlayın. Kalan sosu servis esnasında kullanın. Patates püresi için, bir tencerede patateslerinizi tuzlu suda haşlayın ve süzün. Ayrı bir tencerede süt, tereyağı, krema ve muskatı bir taşım kaynatın. Patateslerinize ekleyerek püre haline getirin. Tabağınızın altına patates pürelerini, üstüne ise inciklerinizi yerleştirerek servis yapın.
MALZEMELER
* 2 adet kuzu incik
* 1 adet kuru soğan (kabaca doğranmış)
* 1 adet havuç (kabaca doğranmış)
* 2 sap kereviz (kabaca doğranmış)
* 2 diş sarımsak
* 1 kaşık salça
* 1 adet kesme şeker
* 2 kaşık zeytinyağı
* 1 kaşık tereyağı
* 1 çay bardağı su
* Tuz, karabiber
PATATES PÜRESİ:
* 3 adet patates ( soyulmuş irice doğramış )
* 1 çay bardağı süt
* 1 kaşık tereyağı
* 1 fincan krema
* 1 fiske muskat
* Tuz, karabiber
BİBERLİ DANA YAHNİ
Tencerenizi ısıtın. Zeytinyağını ekleyin. Etlerinizin üstüne un, tuz ve karabiber serpin. Yüksek ateşte renk alana dek kavurun. Daha sonra etleri kenara alın. Tereyağı, şeker, soğan ve sarımsağı ekleyin. Tuz, karabiber serpin. 5 dakika kavurun. Kereviz sapı ve biberleri ekleyip, kırmızı toz biber serpin. 3 dakika kavurun. Salçaları ekleyip, 3 dakika daha kavurun. Sirke ekleyip çektirin. Suyu ilave edin. Kaynama noktasına gelince, etleri ve defne yapraklarını ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat pişirin. Suyu eksilirse sıcak su ilave edebilirsiniz. Havuçları ekleyip, yaklaşık yarım saat pişirin.
MALZEMELER
* 500 gr dana kuşbaşı
* 1 adet kuru soğan piyazlık
* 2 adet kırmızı kapya biber (ince doğranmış)
* 2 adet çarliston biber (ince doğranmış)
* 1 adet havuç (irice doğranmış)
* 2 sap kereviz (ince doğranmış)
* 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
* 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
* 1 kaşık domates salçası
* 1 kaşık biber salçası
* 1 adet defne yaprağı
* 1 fincan un
* 1 kaşık sirke
* 1 adet kesme şeker
* 2 kaşık zeytinyağı
* 1 kaşık tereyağı
* 2 bardak et suyu
* Tuz, karabiber
ARPACIK SOĞANLI KURBAN KAVURMA
Tencerenizi, önceden ısıtın. Zeytinyağını ekleyin. Etlerinizin üzerine tuz, karabiber serpin. Yüksek ateşte etlerinizi soteleyin. Kuru soğan ve sarımsak rendesini ekleyip, 5 dakika soteleyin. Suyu ve defne yaprağını ilave edin. Çok kısık ateşte etleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyu hiç kalmazsa az miktarda sıcak su ilave edebilirsiniz. Ayrı bir tavada tereyağı ve arpacık soğanları soteleyin. Biraz renk aldıktan sonra, etinize ekleyin. Kıyılmış maydanozla servis yapın.
MALZEMELER
* 500 gr kuzu kuşbaşı
* 1 bardak arpacık soğan
* 1 adet kuru soğan (küp şeklinde)
* 1 diş sarımsak rendesi
* 1 çay bardağı sıcak su
* 1 adet defne yaprağı
* 3 kaşık zeytinyağı
* 1 kaşık tereyağı
* Tuz, karabiber
* Kıyılmış maydanoz