Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ile + 65 bireylerin durumunu konuştuk.
Acil Tıp Uzmanı Doç. Kayıpmaz her hafta birkaç saat için dışarı çıkabilen bu kesim için ‘hayati’ uyarılarda bulundu. Kayıpmaz, havaların iyice ısınması sebebiyle ‘serbestlik saatlerinde revizyon’ önerdi.
İşte, Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’ın dikkat çektiği noktalar ve uyarıları.
SAATLER REVİZE EDİLMELİ
● 65 yaş ve üstü büyüklerimize pazar günleri için getirilen hareket serbestliği, diğer vatandaşlarımızın evde kaldığı sürede onlara bir nefes alma imkânı sağladı. Bununla birlikte geçtiğimiz pazar günü ülkemiz genelinde yüksek seyreden sıcaklıklar, sokağa çıkma anlamında kısıtlayıcı bir faktör oldu. Bilindiği üzere çınarlarımızın, sıcaklık değişimlerine uyum yeteneği genç bireylere göre daha azdır.
● Hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde de yüksek seyredeceği göz önünde bulundurulursa serbestlik saatlerinde bir revizyon yapılması yerinde olacaktır. Kişisel görüşüm, güneşin etkisinin az olduğu sabah ya da akşam üstü saatleri daha uygun olur.
BOL SU İÇİN,AÇIK RENK GİYİNİN
● Sıcak havalarda oluşacak elektrolit (sodyum, klor, potasyum gibi) ve su kaybı, kan basıncı değerlerinde artma veya azalma biçiminde ani değişikliklere yol açabilir. Diğer günlerde olduğu gibi dışarı çıkılan günlerde de bol su tüketmek (en az 2-3 litre), su kaybının önüne geçmek anlamında alınacak en basit tedbirdir.
● Ayrıca başı koruyacak açık renkli bir şapka takmak, açık renkli, hafif ve ince kıyafetler giymek de yararlı olacaktır.
DIŞARIDA KENDİNİZİ YORMAYIN
● Dışarı çıkıldığında efor gerektiren, yorucu aktivitelerden kaçınmakta fayda vardır.
● Vakit geçirmek için gölge ve serin yerler tercih edilmelidir.
● Baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı, bayılma gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı veya Sağlık Bakanlığı’nın 112 acil sağlık hizmetlerinden tıbbi yardım talep edilmelidir.
EVDE DE HAREKET ŞART AMA...
● Evde bulunan günlerde ise hareketsizliğin önüne geçilmelidir. Ev içerisinde yapılabilecek basit egzersizler son derece yararlıdır.
● Tabii bunları yaparken düşme, çarpma gibi ev içi travmalara da dikkat edilmelidir.