Murat ÇelikAselsan mevzusu

HABERİ PAYLAŞ

Aselsan mevzusu

“Gazetelere bir şey yansıdı. Bunlar geldiler, Aselsan, Roketsan, Havelsan… Bunları alacaklarmış, pazarlıklarını yapacaklarmış. Buradan Erdoğan’a ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veliaht prensine de söylüyorum. Ordunun Havelsan’ına, Roketsan’ına, Aselsan’ına el koyarsanız, satarsanız; fitil fitil burnunuzdan getiririm.” Bu sözler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun salı günü yaptığı Meclis grup konuşmasından.

BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed, 24 Kasım’da Türkiye’ye geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluştu. İkilinin görüşmesinin ardından BAE’nin Türkiye’de yatırım yapmak için 10 milyar dolarlık fon ayırdığı açıklandı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Ankara kulislerinde “BAE, Türkiye’nin özellikle savunma sanayii alanında faaliyet gösteren stratejik şirketlerini satın alacak” söylentisi yayıldı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, işte bu söylenti üzerine yaptı o sert çıkışı.

Haberin Devamı

ASELSAN HALKA AÇIK

Adı geçen üç şirketten Roketsan ve Havelsan halka açık değil. Sadece Aselsan hisseleri Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görüyor. Aselsan’ın yüzde 25.8’i halka açık. Aselsan hisseleri, geçen hafta çıkan söylentiyle birlikte bir miktar yükseldi hatta.

Borsada işlem gören her hisse senedi gibi Aselsan hisselerini de parasını veren herkes satın alabiliyor. Buna yabancı yatırımcı da dahil. Ancak siyasetin gündemine kadar gelen konu bu değil. Çıkan söylenti, Türkiye’nin savunma sanayii teknolojisindeki lider markaların Körfez sermayesine satılacağına dairdi.

HABER GERÇEK Mİ?

BAE’ye satılacağı söylentisini sorduğum Aselsan yetkilileri, şu anda gündemlerinde böyle bir konunun bulunmadığını söyledi. “Konuşulanlar gerçeği yansıtmıyor” diyen Aselsan kaynakları, şirket üst yönetimine bu konuda gelmiş bir haber ya da verilmiş bir bilgi veya hazırlık talimatı olmadığını vurguladı.

Aynı kaynaklar, Aselsan’ın halihazırda yabancı ortaklı şirketlerinin bulunduğunu da hatırlattı. Faaliyet raporunda yer alan kamuya açık bilgilere göre Aselsan’ın sahibi ya da ortağı olduğu 28 şirket var. Bu iştiraklerin 15’i yurtiçi, 13’ü yurtdışı şirketler. Aselsan’ın; BAE, Ürdün, Katar, Azerbaycan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Makedonya, Kazakistan, Malezya, Ukrayna gibi ülkelerde şirketleri var.

Haberin Devamı

SONUÇ

Savunma sanayii, Türkiye için hayati bir alan. Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi şirketler de yerli savunma sanayi teknolojisinin en önemli markaları. Aselsan’ın halka açık kısmı dışında, bu şirketlerin sahibi -Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı (TSKGV) üzerinden- Türkiye Cumhuriyeti Devleti. TSKGV dışındaki ortaklar da yine devlet kurumları.

Bu tür stratejik şirketlerin tümüyle yabancılara satılması sadece ekonomi penceresinden bakılacak bir konu değildir. Bırakın satılmasını, yabancı ortaklık bile sadece yatırım boyutuyla ele alınamaz. Ve bu durum her ülke için böyledir. Yabancı ülkelerin bu tür kritik şirketleri satın almak istemesi gayet doğal bir durum. Ama her ülke gibi Türkiye’nin de kendi stratejik değerlerini koruması, bu şirketleri yabancılara satmaması da bir o kadar doğaldır. Öyle olmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder