Murat ÇelikBu yol güzel yol
HABERİ PAYLAŞ

Bu yol güzel yol

13 Nisan’da Adana’da başlayan 2024 Kültür Yolu Festivalleri sırasıyla Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Trabzon, Van, Nevşehir, Erzurum, Çanakkale’de devam etti. Cumartesi günü (14 Eylül) Gaziantep’te başlayan festivalin teması ‘yemek’. Kültür Yolu Festivalleri’nin ‘Gastroantep’ durağı, kentin ve bölgenin tarihsel mutfak geleneğini gün ışığına çıkarıyor. Festivalin açılışı öncesi Gaziantep’teydik. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ‘Gastroantep’ ile hareketlenen kentte çok sayıda etkinliğe katıldı. Biz ise -etkinliğin adına yakışır şekilde- Gaziantep mutfağının artık uluslararası ün kazanan lezzetlerini tattık art arda. Yediğimiz her yemek ayrı güzeldi ama lezzet duraklarımızdan Mutfak Sanatları Merkezi’ne (MSM) ayrı bir yer ayırmam gerek. MSM’de yediğimiz yemeklerin tümünün tadı damağımda kaldı desem inanın abartmış olmam. Başlangıçta bir tadım tabağı bekliyordu bizi. Ağırlıklı olarak yöresel dolmalardan oluşan bir tabak. Ardından gelen Lebeniye Çorbası harikaydı…

Haberin Devamı

Bu yol güzel yol

Çorbayı takip eden içli köfte de öyle…

Bu yol güzel yol

Ana yemek olarak Altı Tiritli Kebap geldi masaya.

Bu yol güzel yol

O da nefisti. Ve Gaziantep’in olmazsa olmazı tatlı. Baklava, havuç dilimi ve katmer başta olmak üzere bol fıstıklı, şerbetli hamur tatlıları şehrin adeta sembolü. MSM’de ise özel bir tat çıktı karşımıza: Dolangel tatlısı. Yine baklava yufkasından ve fıstıklı bir tatlı olan ‘Dolangel’in incirli versiyonu. Ben ilk kez yedim ve bayıldım.

Bu yol güzel yol

Yemeklerin fotoğraflarını çekerken her zamankinden fazla özen gösterdim çünkü sunum bir harikaydı. En az lezzetler kadar özel olan tabaklamadaki emeğin hakkını verip sunumu size yansıtmam gerekiyordu. Tabaklarda Zeugma Müzesi’nde sergilenen mozaiklerden parçalar ve dünyaca ünlü Çingene Kızı vardı. Özetle MSM’de yemek, çok güzel bir tecrübeydi. Fotoğraflara yerim yok ama Bayazhan’daki akşam yemeğimiz de ayrı güzeldi. Hanın avlusundaki atmosfer, gece ışıklandırmasıyla çok şıktı. Kentin gastronomi ve gece hayatının önemli duraklarından biri Bayazhan.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en önemli projelerinden biri olan Kültür Yolu Festivalleri’ne dönersek… Birkaç gün sonra 21 Eylül’de Ankara ve Konya festivalleri başlıyor. Dünyaca ünlü sergiler başkentte olacak. Sonrasında sırasıyla 28 Eylül’de İstanbul, 12 Ekim’de Diyarbakır, 26 Ekim’de İzmir ve 2 Kasım’da Antalya var. Bu sene, 8 ay boyunca 16 şehir ev sahipliği yapıyor Kültür Yolu Festivalleri’ne. Seneye 4 il daha eklenecek listeye. Yani 2025’te, 20 şehirden geçecek ‘Kültür Yolu’. Sonra da 35’i buluncaya dek her yıl 5’er 5’er artacak katılımcı il sayısı. Söyleyeceğim şu: Kültürle, sanatla, gastronomiyle çizilen bu yol güzel yol.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder