Murat ÇelikCHP gündemi

HABERİ PAYLAŞ

CHP gündemi

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) hareketlilik devam ediyor. Bir yanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ısrarlı beyanatları, diğer yanda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yine ısrarlı ve son olarak 81 il başkanının açıklamasıyla daha da netleştirdiği tavrı. Üstüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den gelen açıklama… Partinin TBMM Grup Başkanı Özgür Özel’in durduğu nokta… Ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile ilgili alınan karar. Özcan, geçen sene CHP Disiplin Kurulu kararıyla bir yıl süreyle partiden uzaklaştırılmıştı. Cezası daha 10 gün önce sona eren ve 12 Haziran 2023 tarihi itibariyle partisine dönen Özcan, CHP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) dün alınan kararla bu defa ‘kesin ihraç istemiyle’ disipline sevk edildi. Ve bu sefer CHP’den ihraç edileceği kesin.

Haberin Devamı

*

Bugün itibariyle CHP’deki durum hakkında şunları söylemek mümkün.

  • Taraflar kamuoyu önünde açık açık konuşmuyor.
  • Kılıçdaroğlu açık açık “Ben hiçbir yere gitmiyorum” demiyor. O’nu eleştiren ve ‘değişim’ isteyen İmamoğlu, Özel ve Soyer de “Siz genel başkanlığı bırakmalısınız” demiyor.
  • Tarafların ifadeleri hep genel prensipler, ilkeler ve beklentilerden ibaret. Kimse adlı adınca talebini dile getirmiyor.
  • Siyasetin ve diplomasinin dili böyledir, bunu biliyor ve anlıyorum ama insanlar, seçmen, kamuoyu netlik istiyor. Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçiminde kaybeden kesim, Mart 2024’teki yerel seçimlere giderken önünü görmek istiyor.
  • CHP gündemi neden önemli? Çünkü CHP’de yaşananlar ve yaşanacaklar, belediye seçimleri öncesi muhalif ittifak açısından da belirleyici olacak.
  • Yeni oluşan Parlamento’daki sandalye dağılımı, Ankara siyasetinde farklı gelişmeleri beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Alıştığımız Cumhur İttifakı -Millet İttifakı dengesinde, ekim ayı itibariyle değişiklikler olması başkentte kimseyi şaşırtmayacak.
  • Meclis’e Millet İttifakı şemsiyesi altında giren partilerin, yasama faaliyetleri ve Anayasa değişikliğinde iktidar blokuyla birlikte hareket etmesi ihtimali yüksek.
  • Hatta o partilerden bazı milletvekillerinin, önümüzdeki aylarda AK Parti ya da MHP’ye geçme olasılığı bile var.
  • İktidar bloğunun Meclis’te Anayasa’yı değiştirecek sayısal çoğunluğa ulaşması ve sandalye dağılımında meydana gelebilecek değişikliklerin yerel seçim dengelerini de doğrudan etkileyeceğine şüphe yok.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder