Özellikle anne babaların aklındaki soruları tecrübeli bir çocuk doktoruna sordum. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Taner Aksoy “Dikkatli olacağız ama paniğe gerek yok” diyor.
İLAÇSIZ TAKİP
- Okullar açılalı 4 hafta oldu. Nedir hocam gözlemleriniz?
- COVID dışındaki viral enfeksiyonlar da daha sık yaşanıyor ama çok sıkıntılı bir süreç olduğunu düşünmüyorum. Diğer taraftan çocukların bu süreçle karşılaşmamalarını da çok sağlıklı bulmuyorum. Kapanma dönemlerini enfeksiyonsuz geçirdikleri için bazı çocuklar şimdi daha çok sıkıntı çekiyor. O dönemlerde diğer viral enfeksiyonlarla karşılaşmış olsalardı şimdi daha sıkıntısız geçecekti.
- Peki COVID’de durum ne? Vakaların dörtte birinin 17 yaş altı olduğu açıklandı.
- Evet, doğru. COVID görüyoruz ama çocuklarda çok hafif seyrediyor. Çok yaygınlaştığını da düşünmüyorum. Genelde temas öyküsü yoksa, viral enfeksiyonlara COVID mi, değil mi diye test yapmıyoruz. Onların bir kısmı aslında COVID fakat semptomlarına göre izliyoruz, izole ediyoruz. Yakınmalarına göre destek tedavi veriyoruz. COVID ya da diğer viral enfeksiyonlarda ilaç kullanmıyor, olabilecek komplikasyonlar açısından yakından izliyoruz sadece.
- COVID de dahil, viral enfeksiyonlar için ilaç vermiyor musunuz?
- Hayır. Sadece ateş düşürücü ve bol sıvı gıda. Çocuklarda hemen hemen hiçbir şey kullanmıyoruz. Bu dünyada da böyle. Bu arada, çocukların yanında ‘COVID’ kelimesinin bile kullanılmasını istemiyorum aslında. Çok korkuyorlar, COVID olunca başlarına bir şey gelecekmiş gibi hissediyorlar.
GRİP VE GRİP AŞISI
- Hasta olan grip mi yoksa COVID mi, bunu nasıl ayırt edecek?
- O noktada belirgin bir ayrım yok. COVID bazen sadece burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ya da çok yüksek ateşle de gelebiliyor. Diğer viral enfeksiyonlar da aynı durumlara yol açabiliyor. O nedenle çok yüksek ateş, yoğun öksürük, nefes almayla ilgili sıkıntı olmadığı sürece, ayrım konusunda süreci çok zorlamıyoruz.
- Çocuklara grip aşısı yaptırılmalı mı? Yaptırılacaksa, hangi yaş gruplarına ve ne zaman?
- Bu günler itibarıyla yaptırılabilir. Risk grubundaki çocukların olmasını öneriyorum. 6 aydan büyük bütün çocukların, altta kronik bir hastalık varsa mutlaka aşı olmasında fayda var. Kronik bir hastalık yoksa, bağışıklık sistemiyle ilgili bir problem yoksa aşı şart değil.
TAKVİYE GEREKSİZ
- Okula giden çocuklar ve aileleri özellikle nelere dikkat etmeli?
- El temizliği en önemli nokta. Onun dışında, maske kullanımına devam etmenin yanı sıra sağlıklı, düzenli beslenme, sıvı tüketimine özellikle dikkat etmek, hareketsiz kalmamaları, spor yapmaları önemli.
- Vitaminler ya da takviye gıdalarla desteklemek gerekli mi çocukları?
- Bu süreçte en çok suistimal edilen besin ve vitamin destekleri. Bunların hiçbirini önermiyoruz. İnsanlar onları alınca hastalığı daha kolay geçireceklerini, sıkıntı olmayacağını düşünüyorlar. Bu algı doğru değil.