Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay konuşmasında öne çıkan “dostlarımızla birlikte” ifadesi oldu. Kılıçdaroğlu’nun “İlk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız” sözleri, Millet İttifakı’nda resmen yer almayan partilerde nasıl yankılandı?
HDP nasıl algıladı?
“Kemal Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği o ‘dostlarımız’dan mısınız?” şeklindeki soruma Hakların Demokratik Partisi (HDP) çevrelerinden gelen yanıtları şöyle özetleyebilirim: HDP’nin gündeminde daha çok, kendi çizgisinde bir toplumsal ittifak çalışması var ama yine de CHP Lideri’nin mesajı, genel olarak olumlu bulundu.
Parti çevrelerinde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun o sözünün hem HDP’ye hem yeni partilere mesaj olduğu görüşü hakim. Daraltıcı değil genişletici bularak, ‘dostlarımız’ ifadesini olumlu karşılayan HDP, bu kavramın altının nasıl dolacağını görmek için zamana ihtiyaç duyuyor.
Gelecek ne diyor?
“Kılıçdaroğlu’nun o sözleri partinize de göz kırpmak anlamına mı geliyor?” Bu soruyu yönelttiğim Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selim Temurci telefonda şunları söyledi:
- Demokrasi ve hukuk için kim bir araya gelecekse, biz de göz kırpıyoruz. Bizim Millet İttifakı’yla uzlaştığımız en temel konu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini, geleceğimiz için ortadan kaldırmak. Böyle her şeyin tek elde toplandığı, kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığı bir modeli istemiyoruz.
- Ama diğer yandan Cumhur İttifakı’nın her yaptığına da karşı değiliz. Özellikle dış politikada iktidarla aynı çizgide olduğumuz noktalar var.
- Bugünkü yönetim sistemi sadece devlet mekanizmalarını bozmadı, aynı zamanda siyasi partileri de kendi kimliklerinden uzaklaştırdı. “Dostlarımız” ifadesini keşke ülkeyi yönetenler de kullansa ve siyasette rekabet olsa ama düşmanlık olmasa.
Deva beklemede
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’ndeki hava için ‘bekle gör’ tabirini kullanmak mümkün. DEVA kulislerinde “Sözü söyleyenin maksadını bizim yorumlamamız şık olmaz . Sorunun asıl muhatabı Kemal Bey. Bahsettiği ‘dostlarımız’ parantezinin içinde kimler var, onu Kılıçdaroğlu’nun netleştirmesi daha doğru olacaktır. Biz ancak bu aşamadan sonra bir yorum yapabiliriz” cümlelerini duydum.
Medya Öztunç’a mı?
CHP Parti Meclisi (PM) seçiminde ilk sırayı 982 oyla, Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak aldı. İkinci, 862 oyla, İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu oldu.
Üçüncü sıradaysa Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç var. Öztunç 855 oy aldı. RTÜK üyeliği de yapan Ali Öztunç eski bir gazeteci. Tecrübeli bir televizyon habercisi. Partinin Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan 477 oyda kalıp PM’ye giremeyince, CHP kulislerinde Özkan’ın yerine Öztunç’un getirileceği konuşulmaya başlandı.
Arayıp bu söylentiyi sorduğum Öztunç “Partimizin çok önemli makamlarında bulunan iki genel başkan yardımcımızın ardından en çok oyu almak çok önemli ve benim için büyük onur. Delegasyonun teveccühü. CHP delegelerine müteşekkirim. Sorumluluğumun da farkındayım. Bundan sonrası sayın genel başkanımızın takdiridir ve yorum yapmak bana yakışmaz” demekle yetindi.