Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, 1996-98 döneminde Bakü Büyükelçiliği de yaptı. ABD ve Rusya’yı yakından tanıyan, çok tecrübeli bir isim.
Loğoğlu, Azerbaycan-Ermenistan cephesinden yola çıkarak merkezinde Türkiye’nin bulunduğu diplomasi gündemine dair çok önemli tespit ve yorumlar yaptı dün telefonda.
Neden?
- Ermenistan; ekonomisi enkaz, başta ASALA ve PKK olmak üzere terör örgütlerinin faaliyet gösterdiği bir ülke. Rusya’nın etki alanında ve sürekli nüfus kaybediyor.
- Soru şu: Bu durumdaki Ermenistan neden bunu yapıyor?
- Rusya korumasının devam etmesini istiyor. 5 bin askerin var, sınırlarım sana emanet diyor. Moskova’ya, beni korumak mecburiyetindesin mesajı.
- Mağduriyet… Başta Fransa, ABD ve Arjantin olmak üzere diasporasının güçlü olduğu ülkelerde sadece sempati değil, aynı zamanda Ermenistan ekonomisini ayakta tutan kaynaklara katkı sağlamak hedefli bir mağduriyet yaratmak.
- Farklı bölgeler ve başlıklarda yoğun ve sorunlu diplomasi gündeminin içindeki Türkiye’yi zayıf anında yakaladıklarını ve iyi manipüle edebileceklerini düşünmüş olabilirler.
Rusya hesabı
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, konuya Türkiye-Rusya ilişkileri bağlamında önemli bir parantez açtı.
- Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirmek gibi bir hesaba dikkat etmek lâzım. İki ülke, Libya’da, Suriye’de karşı karşıya. Doğu Akdeniz’de, Moskova her şeye rağmen Yunanistan-Kıbrıs Rum Kesimi tezlerine daha yakın. Kırım konusunda Türkiye ile karşı karşıya. Bu tabloda, Ankara-Moskova ilişkileri üzerinde bir hesapları olabilir. Ama Ermenistan bu kadar hesaplı mı davranıyor? Bence hayır. Zaten sahaya da bakıldığında, Azerbaycan mevzi kazanıyor.
- 96-98 yıllarında Bakü’de büyükelçilik yaptım. Azerbaycan zenginleşti. Silahlı Kuvvetleri Türkiye tarafından eğitildi. Teçhizat olarak da ileri seviyede.
Türkiye açısından durum
- Ortada, ulusal güvenlik ve çıkarlar açısından Türkiye’ye maliyeti olan bir tablo var. Son gelişmeler öncesinde de dünyanın en sorunlu bölgelerinin ortasında yer alan bir ülkeydi Türkiye, bunu unutmayalım. Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu… Türkiye zaten bir deprem bölgesinde, fay hatlarının kesiştiği bölgedeydi. Bugün farklı olan, Türkiye’nin özellikle Suriye ve Irak’ta gecikmiş ya da yanlış politikalarla, kendi yarattığı sorunlar sebebiyle de yaşanan gelişmeler.
- Türkiye bir ateş çemberinde. Sorun eksik, gecikmiş ve yanlış politikalarsa (özellikle de Irak, Suriye, İsrail ve Mısır bağlamında) çözüm de eksik olmayan, gecikmeyen ve doğru politikalarda demektir.
Türkiye'deki Ermeniler
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu’na son olarak, Azerbaycan’a destek verirken Türkiye Ermenileri konusunda gereken hassasiyeti sordum.
Haberin Devamı
- Bu çok hassas, çok önemli bir konu… Milletimizin bu ayrımı mutlaka yapacağını düşünüyorum. Azerbaycan ile tabii ki kardeşiz, buna şüphesi olan yok. Bunu içeride tekrarlamak değil, bu dayanışmayı dış dünyaya göstermek gerekiyor.
- Tarih boyunca iç içe yaşadığımız Ermeni kökenli vatandaşlarımızı da özellikle bu dönemlerde daha dikkatle korumamız, kanatlarımız altına almamız lâzım.