Zülfü Livaneli “Tehdit altındaki kadınlara silah eğitimi ve ruhsat verilmeli. Üç – beş katil adayı temizlenirse ancak durur bu işler” diye yazdı ya... Gönlüm, kalbim “Evet” diyor. Livaneli’nin sarsıcı önerisine meylediyor yüreğim. Ama aklım... Beynim, “Hayır” diyor tabii ki. Kadının ‘öz savunma hakkı’ başka; ateşli ‘silah eğitimi’, ‘ruhsat’ başka…
Fakat ‘biber gazı’ olur mesela. Ya da ‘geçici körlük yaratan spreyler”... Veya ‘şok cihazları’... Ateşli silah değil ama ‘mühimmat’ desteği olur. Kadının ‘öz savunma hakkı’na mühimmat desteği verilebilir. Hatta verilmelidir.
Katil ve tecavüzcülere gelince... Hak ettikleri ceza ‘ağırlaştırılmış müebbet’tir, hiç tartışmasız. Ama hiçbir zaman, hiçbir şartla, hiçbir şekilde değişmeyecek şekilde ‘ağırlaştırılmış müebbet.”
İşte bu!
“Ceren Özdemir cinayetinde flaş gelişme! Savcı, katil zanlısı için ceza indirimi uygulanmamasını talep etti.” Dün öğleden sonra ajanslara düşen son dakika haberi bu. Soru ise şu: Kadın örgütlerinin mücadelesi ve ısrarlı takibi olmasa...
Kadına ve çocuğa yönelik şiddet, cinsel istismar, taciz, tecavüz konularında sivil toplumun tepkisi şu anki gibi şekillenmese... Bu haklı tepki medyada bu denli yer bulmasa... Ve böylelikle gereken hassasiyetle birlikte mevcut kamuoyu baskısı oluşmasa; o savcı acaba yine ‘ceza indirimi uygulanmaması’ talebinde bulunur muydu? Başka sorum yok.
Kız başına
Tam ben bu yazıyı yazarken, yanıma iki genç geldi. ODTÜ Sosyoloji’den Korhan Uludüz ve Bilkent Psikoloji’den Dilara Erecek… “Beş dakikanızı alabilir miyiz?” dedi Korhan. “Tabii, buyurun” dedim. Oturdular ve sordular: - ‘Kız Başına’yı duydunuz mu, biliyor musunuz? - Evet duydum... “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Dayalı Kadına Şiddeti Önleme Platformu” diye özetledi gençler ‘Kız Başına’yı... Sonra da anlattılar...
Fikir babası da olan Berke Çaplı’nın yönderliğinde, yine ÖDTÜ’den Gülsün Tercanlı’nın direktörlüğünü yaptığı projenin internet sitesinde (www.kizbasina.com) şunlar yazıyor: “Kız Başına, Türkiye’de kadına ve çocuklara yönelik nefret söylemini, şiddeti ve tacizi inceleyen bir projedir.” “Kız Başına, bu sorunları görünür hâle getirir, farkındalık yaratır. Bu amaç için de sosyal medya kanallarını kullanır.” “Kız Başına, kadın ve çocuklara yol gösterirken toplumu harekete geçirir. Mağdurlara yardım yollarını gösterir ve onları güçlü birer birey hâline getirmeyi hedefler.”
Dilara ile Korhan; QR kodlu çıkartmaları anlattılar... Türkiye’nin her yerinde, kadın cinayetlerinin işlendiği yerlere yapıştırılan şu çıkartmaları. 81 ilde 500’ün üzerinde gönüllü ‘Kız Başına’ya güç katıyor. QR kodlu çıkartmalar ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan mesajlarla her gün daha çok insana ulaşıyorlar. Görünürlük, farkındalık, duyarlılık ve bilinç düzeyini artırıyor gönüllüler. Korhanların, Dilaraların yaptığı bu iş çok önemli…