Altı partiden oluşan muhalefet blokunun ‘Yarının Türkiyesi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ başlıklı toplantısındaydım dün.
Kamuoyunun karşısına çıkarken kendi belirledikleri -parti isimlerine göre alfabetik- sırayla; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 23 maddeden oluşan bir ‘taahhütname’ye birlikte imza koydular.
28 ŞUBAT
Önce seçilen tarih... Yani 28 Şubat. Toplantı öncesi Ankara Bilkent Otel Konferans Salonu’nun fuayesindeki ayak üstü sohbetlerde tarih konusu yine gündemdeydi.
Aldığım bilgi şu oldu:
28 Şubat tarihini ilk telaffuz eden Davutoğlu olmuş. Karamollaoğlu ve Babacan da Davutoğlu’nun önerisine destek vermişler. Bunun üzerine diğer üç genel başkan, Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Gültekin Uysal da itiraz etmemişler ve tarih bu şekilde belirlenmiş.
SALONDAN İZLENİMLER
Altı kişi bir araya gelip bir iş yapmak bile zordur bizim memlekette. Böyle bakınca, altı siyasi partinin bir araya gelip ortak bir metinde uzlaşmaları önemlidir. Hele de, hedeflerine ulaşıp sistemi değiştirirlerse, parlamenter sistemde gidilecek ilk seçimden itibaren birbirlerine rakip olacakları düşünüldüğünde…
Bunu düşünerek gittim Bilkent’e. Girişten itibaren düzenli, programlı bir organizasyonla karşılaştım. Adımıza düzenlenen yaka kartlarının arkasında salonda oturacağımız koltuğun numarası yazıyordu. Kapıda HES kodu sorgulaması yapıldı.
700 davetli ve çok sayıda basın mensubunun olduğu salonda sosyal mesafenin esamesi okunmadı. Hemen herkes maskeliydi ama yine de ‘Omicronun ruhu’ salonda dolaşıyordu bence. Sahnedeki dev ekranın bir tarafında Türk Bayrağı, diğer yanında Atatürk’ün fotoğrafı vardı.
Haber kanalları ‘savaş özel yayınları’ndaydı ama kontrol ettim, çoğu, ‘muhalefet bloku’nun toplantısına da bağlantılar yaptı zaman zaman.
BUNDAN SONRASI
Geçen yılın ekim ayından bu yana birlikte çalışan ve dün genel başkanların altına imza attığı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ metnini oluşturan altı genel başkan yardımcısı bölümler halinde sundu 23 maddeyi.
En çok vurgulanan “Yeni sistem geçmişe dönüş değil” mesajıydı. Salonda en çok alkış alan başlık ‘Kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği’ oldu.
Özellikle de “Eğitim müfredatına, ilkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersi konulacaktır” cümlesi. Muhalefet, daha demokratik bir Türkiye için sistemi değiştirmeyi hedefliyor.
Altı parti beraberce, anayasal ve yasal değişiklik vaatlerini sıraladı, önemli başlıklarda taahhütlerde bulundu. Şimdi merak edilen, bu ilkesel birlikteliğin uygulama aşaması.
Muhalefet blokunun bu yolu birlikte nasıl yürüyeceği. Dün tanık olduğumuz gelişme demokratik siyaset kültürü açısından muhakkak ki önemlidir.
Ama daha önemli olan ‘birlikte başarabilmek’ olgusunun bütün olarak içselleştirilebilmesidir. Genel başkanından seçmenine kadar herkes tarafından…