Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde;
●● Kadınların yüzde 35’i yaşamları boyunca en az bir kez şiddete maruz kalıyor.
● 2017 yılında işlenen 87 bin kadın cinayetinde, faillerin yüzde 58’i erkek arkadaşlar veya aile üyeleri.
● 15-50 yaş aralığındaki kadın ve kız çocuklarının yüzde 20’si bir erkek yakını tarafından fiziksel ve cinsel şiddet görüyor. Yani her beş kadından biri... 2019 yılında 390 kadın cinayetiyle Türkiye açısından vahamet sınırındaki konu dünya genelinde de ciddi bir sorun.
Şilili kadınlar 20 Kasım’da başlattı... Gözlerini siyah bantlarla kapatıp haykırdılar. Dans eşliğinde seslendirilen marşın adı “Peşindeki tecavüzcü”ydü. Ve o eylem, başlatan feminist örgütün adıyla anılarak sadece 20 günde dünyaya yayıldı. ‘Las Tesis’ hafta sonu Türkiye’deydi...
Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de toplanan kadınların eylemine polis müdahale etti. Haberin başlığı bir anda, “Şiddete karşı eylemde polis şiddeti” oluverdi böylece. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’yü aradım dün. Pazar günkü polis müdahalesinde vücuduna aldığı darbeler sebebiyle acı çektiğini ama bunun bir önemi olmadığını söyleyerek başladı söze.
Sonra da şu noktalara dikkat çekti: - Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı (0212 656 9696 ve 0549 656 9696) işleten bir kuruluşun başındayım ve Kadıköy sokaklarında şiddete uğradım. Şiddeti protesto eden kadınlara, kadın polisler eliyle şiddet uyguluyorsanız bu işte bir yanlışlık var demektir. Federasyon olarak, Kadın Meclisleri’nin yanında olup destek vermek için oradaydık.
● “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganında ne var Allah aşkına? Şiddet travması yaşamış kadınlara yalnız olmadıklarını söylüyoruz. Ne var bunda?
● Bakın şu anda (dün öğleden sonra) acil yardım hattındayım. Az önce bir telefon aldık. Bir çocuk istismarı ihbarı... Birlikte çalıştığımız kurum ve kuruluşlardan biri olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “15 günden önce müdahale edemeyeceği” bilgisini verdi. Maalesef bu konunu her aşamasında personel yetersizliği, eğitimsizliği ve bilgisizliği gerçeği çıkıyor karşımıza. Kolluktan yargıya kadar her yerde...
● Devletin bu işi halletmek konusunda kendine gelmesi, bunu istemesi gerekiyor. Bakış açısı değişmeden hiçbir şey değişmez.
● Cumhurbaşkanı bugün “Aile içi şiddet, önüne geçmemiz gereken en önemli tehditlerden biridir. Kadının ve çocuğun uğradığı ruhsal ve fiziksel şiddet sorununu bitirmeden güçlü aile yapısını inşa edemeyiz” dedi. Bakın bizim elimizde bir yasal mevzuat var.
Cumhurbaşkanı bu işi çözmek için bir talimat versin istiyoruz. ‘İstanbul Sözleşmesi uygulansın” desin istiyoruz. Adalet Bakanlığı da bu talimatı uygulanması yönünde ‘bilgilendirme’ olarak bütün yargı mensuplarına iletsin istiyoruz. Biz de nerede açık varsa, birlikte çalıştığımız kurumlarla birlikte o açıkları kapatalım.