Çoğunlukla bol güneş alan yerlerde… Suyu seven tarım ürünlerinin yetiştirildiği, bol sulanan ekim alanlarında… Özellikle de mısır ya da ayçiçeği gibi gövdesi uzun, sık dikilmiş bitkilerin yetiştirildiği büyük tarlalarda… Tarla sahibi, çiftçinin haberi bile olmadan…
Uyuşturucu tacirlerinin kaçak ekim yöntemi şöyle…
Tarladaki ekin belli bir sıklık ve yükseklik seviyesine geldiğinde; çoğunlukla geceleri araziye giden kişiler, dişi hint keneviri tohum ya da fidelerini mahsulün arasına ekip dikiyorlar. Tabii özellikle görülmesi, bulunması zor noktalara…
Verimli tarım arazilerinde, güneş ve su da bol olunca, hint kenevirleri kısa süre içinde büyüyor. Tarladaki asıl ürünün hasat zamanı gelmeden kenevirler olgunlaşıyor. Kaçak dikimi yapan uyuşturucu tüccarları, kimsenin haberi olmadan diktikleri fideleri, gelişip büyüdüklerinde, yine gizlice söküp topluyorlar.
Böylece, bir başkasının tarım arazisinde, o kişinin haberi dahi olmadan kenevir yetiştiriyor ve sonra bunlardan esrar üretiyorlar.
Tabii eğer zehre dönüşecek bitkileri yakalanmadan toplamayı ve izlerini kaybettirmeyi başarabilirlerse.
Başta Jandarma olmak üzere kaçakçılıkla mücadele ve istihbarat birimleri tespit etti bu gizli kaçak ekim yöntemini.
Dronlarla tarım arazilerini tarayan ilgili birimler, ekinin arasındaki hint kenevirlerini tespit ediyor.
Ardından da bölgeye yerleştirilen fotokapanlarla, kaçak ekimi yapanlar izlenip tespit ediliyor. Son aşama da, uyuşturucu üretici ve tüccarlarına yönelik operasyonlar oluyor.
Kolluk kuvvetlerinin çalışmaları elbette önemli ancak tarla sahipleri yani çiftçilere de görev düşüyor. Ve o bölgelerde yaşayanlara…
Çiftçinin ekim-dikim yaptığı araziyi kontrol etmesi önemli mesela. Bu, üreticinin kendi güvenliği açısından da mühim.
Zira, toprağında hint keneviri bulunan arazi sahibi ya da o toprağı işleyenlerin başının ağrıyacağı da kesin.
Çiftçi, köylü uyanık olmak zorunda. Bölgeye gelip giden yabancılara dikkat etmek, şüpheli durumları yetkili birimlere haber vermek lâzım.