Murat ÇelikYoruma gerek var mı?

HABERİ PAYLAŞ

Yoruma gerek var mı?

Gündemde yargının sorunları var. Adalet sisteminin, Yargı Reformu Strateji Belgesi’yle bir kez daha çözüm aranacak sorunları… Adli yıl açılış töreni vardı dün Ankara’da… Törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılmasının yarattığı tartışmanın gölgesinde açıldı adli yıl.

Taraflar bu konudaki görüşlerini kamuoyu önünde açıkça dile getirdiğine göre, artık zarfa değil mazrufa bakma vaktidir. Şimdi şu aşağıdaki cümleleri dikkatle okur musunuz lütfen?

“Yargının, yasama ve yürütme organı başta, tüm güç odakları karşısında bağımsız olması, hukuk devletinin değişmez ilkesidir.”

Haberin Devamı

“Sık sık yapılan kanun değişikliklerinin adli hizmetlerin kalitesinin düşmesine sebep olduğu ve bu durumun iş yükünü artırdığı, uzun süreden beri yargı mensuplarının ortak şikayet konusu olmuştur. Kolayca kanun yapma alışkanlığından vazgeçmemiz gerekir. Yargı, sık sık yapılan kanun değişikliklerinden kaynaklanan iş yükünü kaldırmakta her geçen gün daha da zorlanmaktadır.”

“Üzülerek belirtmem gerekir ki adli hizmetlerdeki kalite düşüklüğüne bağlı olarak dosyalar, pinpon topu gibi yargı mercileri arasında gidip gelmekte ve bir türlü kesin hükümle sonuçlandırılıp adli sistem dışına çıkarılamamaktadır.”

“Yargıtay Kanununun kaldırılan 27 ve 36’ncı maddeleri yeniden geri getirilmelidir. İki yıldan beri Adalet Bakanlığı nezdinde sürdürülen yoğun çabalarımızdan bir sonuç alınamamıştır. Bu durum makul sürede yargılama dahil olmak üzere adil yargılama hakkı bakımından risk oluşturmaktadır.”

“Kamuoyunda rahatsızlık duyulan bir diğer husus da aynı olayda aldıkları ceza bakımından bir kısım sanıkların istinafta itiraza, bir kısmının ise Yargıtay’da temyiz incelemesine tabi tutuluyor olması adil yargılanma hakkını zedeler niteliktedir. Bu halde suçlardan biri Yargıtay incelemesine tabi ise diğer suçların da bağlantılı olarak veya resen Yargıtay’a intikali adaletsizliğe engel olacaktır.”

“Davaların büyük oranda bölge adliye mahkemelerinde kesinleşiyor olması bazı hak mağduriyetleri sonucunu doğurmuştur. Bunun düzeltilmesi için bölge adliyesi mahkemesi kararlarına karşı kanun yararına bozma yolu açılmalı ve buna ilişkin kanuni düzenleme yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

“Diğer bir önemli sorun, değişik bölge idare mahkemelerinin kararlarındaki farklılıkların mağduriyetler oluşturması ve bu durumun hak ihlallerine yol açmasıdır.”

Bunları biz gazeteciler söylemiyoruz. Ya da bir siyasetçinin tespit, uyarı, şikayet ya da eleştirileri değil bu cümleler. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmadan aldım bu bölümleri. Daha fazla söze, yoruma ihtiyaç var mı sizce?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder