Oluklu mukavva ambalaj, kağıt ve atık yönetimi alanlarında faaliyet gösteren Avusturya merkezli Prinzhorn Group bünyesindeki Hamburger Containerboard şirketi, 2 yıl içinde Kütahya’ya 400 milyon Euro’luk sıfırdan kağıt fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Yılda 500 bin tonluk üretim yapılacak tesiste 500 kişi istihdam edilecek. Türkiye’de 10’uncu yılını kutlayan şirketin halihazırda Denizli, Çorlu, Adana ve Eskişehir’de oluklu mukavva ambalaj fabrikaları, 2 kağıt fabrikası ve 4 atık yönetim tesisi bulunuyor.
TÜRKİYE’YE GÜVEN
Prinzhorn Group Yönetim Kurulu Başkanı Harald Ganster, toplam 16 ülkede faaliyet gösterdiklerini anlatarak, Türkiye’nin buradaki cirosal payının yüzde 15 olduğunu söyledi. Ganster, “Türkiye, grup için çok önemli bir pazar. Türkiye’ye güveniyoruz. Yatırımlarımızla Türkiye ekonomisinin büyüme yolculuğuna katkı sağlamaya devam edeceğiz. 2013 yılından bu yana Türkiye’ye 170 milyon Euro yatırım yaptık. Burada şu an 1500 çalışanımız var. Grubun toplam cirosu 2.9 milyon Euro” dedi.
‘HIZLI BÜYÜYORUZ’
E-ticaret, turizm, şehirleşme ve nüfusun artması gibi faktörlerin oluklu mukavva sektörünün büyüme dinamiklerini oluşturduğunu kaydeden Ganster, Türkiye’de oluklu mukavva pazarının büyüklüğünün 2 milyar dolar olduğunu ifade etti. Ganster, şöyle devam etti: “En hızlı büyüyen pazarlardan biriyiz. Yıllık tüketim 3 milyon ton. Tonu 500 dolar civarına denk geliyor. Yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir sektördeyiz. Çevreye değer katıyoruz. Burada inovasyon kritik rol oynuyor.”
REKOR TASARRUF
Verilen bilgiye göre geleceğin oluklu mukavva trendleri arasında daha sağlam, daha hafif ve daha güçlü baskılar yer alıyor. Şirket atıkları ayırmak için de dijital teknolojiye geçiyor. Şirket, Türkiye’de bazı ilkokul ve kreşlerde geri dönüşüm konularında da eğitim veriyor. Yine bazı okullarda geri dönüşüm atölyelerine destek veriyor. Şirket, halihazırda enerji kullanımını yüzde 15, su kullanımını yüzde 25 azalttı. Normal şartlarda 1 ton kağıt hamuru elde etmek için bunun 4 misli ağaca ihtiyaç var. Sürdürülebilir üretim yapan şirket sayesinde yılda 12 milyon tona yakın ağaç kurtulmuş oluyor.