Bu hafta teknoloji dünyasını yöneten bazı üst yöneticilerin (CEO) evlerini inceledik. Oturma odalarından mutfağına, salonundan bahçelerine kadar nasıl bir dijital sistem üzerine kurulu düzenleri olduğunu tek tek gözlemledik.
Her birinin olmazsa olmazı ‘akıllı ev asistanları’... Yani sensörü olan her şeyi sesli komutla yönetiyorlar. Bunun için evlerinde olmalarına da gerek yok. Wi-Fi sayesinde nerede olurlarsa olsunlar her şey kontrol altında. Üstelik evinize A’dan Z’ye böyle bir sistem kurmak önemli bir maliyet istemiyor. Çünkü her bütçeye göre akıllı bir cihaz var.
UZAKTAN KONTROL
LEVENT ÖZBİLGİN (Microsoft Türkiye Genel Müdürü): Evde müzik sistemi olarak Sonos’un Multiroom Smart Speaker’larını kullanıyorum. İlk grupta Apple Music, Spotify ve Tidal Streaming Music servisleri değişik odalarda çalıyor. İkinci grubu ise Symphonisk hoparlörler ile Samsung Smart TV için Dolby Atmos ses sistemi oluşturuyor. İkinci grup Sonos sistemi aynı zamanda Amazon Alexa ile kontrol ediliyor. Ev için kullandığımız Arlo Pro kamera sistemi hem kendi uygulaması hem de Apple Home Kit üzerinden kontrol edilerek izleme yapabiliyor.
EMRE HANTALOĞLU (Lenovo Türkiye Genel Müdürü): Evimde Google Home Mini Akıllı Asistan ve Smart TV gibi digital cihazlar kullanıyorum. Bu cihazlar zamanımı evde daha rahat ve kolay yönetmemi, istediğim anda ses komutu ile müzik, alarm, hava durumu gibi sorularıma anında yanıt almamı sağlıyor. Hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler hayatımızı her alanda etkiliyor. İnternete rahatlıkla bağlandığından sunumları ve fotoğrafları Smart TV ekranına kolaylıkla aktarıp inceleyebiliyorum.
BÜLENT GÜRCAN (Teknosa Genel Müdürü): Müzik benim için vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz bir keyif. Wi-Fi özellikli taşınabilir hoparlörler ve mobil müzik uygulamaları bana pratik geliyor. Bize çok fayda sağlayan diğer ürün ise Wi-Fi kamera. Yaşlı bir kedi beslediğimiz için evde olmadığımız zamanlarda onun hareketlerini uzaktan izleyebiliyoruz. Ayrıca yine Wi-Fi klimalar sayesinde özellikle yazın eve girmeden odayı soğutuyor, gece de cihazın çalışmasını istediğimiz zamanları programlayabiliyoruz.
DIŞARIDAN TEMİZLİK
Emre Alaman (HP Türkiye Genel Müdürü): Amazon Alexa üzerinden birçok farklı senaryo programlayabiliyoruz. Buradan her bir cihazın zamanlaması, rengi, parlaklığı ayarlanabiliyor. Çalan müziğe ve seyredilen filme eşlik eden senaryolar da var. Evin güvenliğine destek veren akıllı aydınlatma uygulamaları da oldukça kullanışlı. Evin konforunu artıran ve enerji maliyetini düşüren bir diğer cihazımız da akıllı klima. Wi-Fi ile evin dışından bu cihazı kontrol edebiliyoruz. Evde yokken temizliği yapan akıllı robot süpürge de diğer konfor aleti.
Barış Özistek (Netbarble EMEA Başkanı): Yeni nesil multimedya sistemi en keyif alarak kullandığımız cihazlar. Akıllı aydınlatmadan iklimlendirme sistemlerine kadar her şey birbirine entegre. Zaten mobil cihazlarımız ile uzaktan kumanda edebildiğimiz teknolojiler hayatımızın bir parçası oldu. Özellikle yüz tanıma sistemi olan güvenlik çözümü de kullanıyoruz. Herhangi bir harekette alarm vermeyen ancak tanımlanmamış kişiler girdiğinde doğru alarm veren sistemlerimiz çok büyük kolaylıklar sağlıyor.
VERİMİ ARTIRAN UYGULAMA
DİDEM DURU (Cisco Türkiye Genel Müdürü): ‘Akıllı Ev’ konsepti, pandemi etkisiyle evlerimizde daha da vazgeçilmez hale geldi. Evimde hem kişisel kullanım için hem de şirketin ağ sisteminin bir uzantısı olarak Meraki Access Point’leri ve Meraki MX serisi çok fonksiyonlu yönlendiricileri kullanıyorum. Ayrıca şirket içi mesajlaşma, video konferans, standart telefon aramalarını Cisco Webex ile yapıyorum. Webex kamera üst düzey ses ve görüntü kalitesi sağlıyor. Webex Desk’i de akıllı tahta ya da bir monitor olarak kullanıyorum.
BANU HIZLI (CMC Türkiye Genel Müdürü): Şu an tatildeyim ve evimdeki ‘akıllı kameralı zil’ sayesinde gelen kargolarımı izleyebiliyorum. Yine akıllı güvenlik kameraları ile bahçemde hareket olduğunda telefonuma doğrudan bildirim alıyorum. Bahçedeki akıllı sulama sistemini tatildeyken de yönetebiliyoruz. Alexa’ya verdiğimiz komutlarla oğlum uyumadan önce masal dinleyebiliyor. Bu asistan, lambalarımızı da açıp kapatabildiği için enerji tasarrufu sağlıyoruz.
BEHÇET YUMRUKÇALLI (TECH DATA Genel Müdürü): Kışlık ve yazlık evlerimde her bir odanın sıcaklığını uzaktan kontrol edebildiğim ısıtma sistemi kullanıyorum. Böylelikle her oda için haftalık ve saatlik programlama yaparak doğalgaz kullanımının verimini artırıyorum. Yazlık evimin bahçesinde çimlerin düzenli ve verimli sulanabilmesi için uzaktan kumanda edebildiğim otomatik sulama sistemim mevcut. Yağmur sensörü sayesinde de yağmurlu zamanlarda boşa sulamanın önüne geçiyorum.
TEKNO TURU
Banka, vergi dairesi, noter gibi kuruluşlarda temassız sıra almayı sağlayan Queeme adlı uygulama geliştirildi. Sistemin sırayı erteleme veya iptal etme seçenekleri de bulunuyor.
Oppo’nun kandaki oksijeni ve kalp atış hızını ölçen, kalori, uyku ve aktivite takibi yapan su geçirmez akıllı bilekliği Band Sport 349 TL’den satışa sunuldu. Cihazın ‘telefonumu bul’ özelliği de var.
Türkiye pazarına geçen yıl giren Çin merkezli premium akıllı telefon markası Tecno Mobile, marka yüzü olarak aktör Chris Evans ile anlaşma sağladı.
Oppa Teknik, ikinci el cep telefonunda alıcı ve satıcıyı koruma altına alan ekspertiz yazılım çözümleri geliştirdi. Bu sayede sahtecilik, parça değişimi ve çalıntı gibi durumların önüne geçiliyor.
HAFTANIN OLAYI
AYNI ANDA 2 CİHAZA BAĞLANAN KULAKLIK
Huawei’nin her kulak yapısına uyabilen suya dayanıklı yeni kablosuz kulaklığı FreeBuds 4, 1.399 TL’den satışa çıktı. Aktif gürültüyü engelleyen ve hızlı şarj özelliği olan cihazın kullanım süresi ise kutudan bağımsız olarak 4 saat. Kulaklık aynı anda iki farklı akılllı cihaza da bağlanabiliyor.