ABD merkezli yapay zeka şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ve geçen aralık ayı başında ücretsiz olarak kullanıma sunulan sohbet robotu ChatGPT, dünya gündeminin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. İster teknik, ister sözel, konusu ne olursa olsun araştırma yapmaya yepyeni bir boyut katan bu yapay zeka destekli robotun en önemli özelliklerinden biri ise kullanıcının sormuş olduğu soruya göre gerçek zamanlı yanıtlar oluşturabilmesi.
DOĞAL DİL TEKNİĞİ
Doğal dil işleme ve derin öğrenme tekniklerinden yararlanan bu yapay zeka, en düzgün yanıtlar, çeviriler ve önerilerle ilgi topluyor. Örneğin bu robota uzun makaleler, etkili CV’ler, anlaşma metinleri hatta tezler bile yazdırabilir, herhangi bir konu ile ilgili kendisinden yorumlar da alabilirsiniz. Kısacası ChatGPT’den nasıl faydalanacağınız sizin ufkunuza kalmış. Biz bu hafta ChatGPT’nin şirketlere para kazandırabilecek bazı özelliklerini irdeledik.
ÖNERİ MOTORU
ChatGPT sayesinde ürün veya içerik öneri motorları da oluşturabilirsiniz. Bu sistem, kullanıcıların ilgi alanlarına göre içerik önerileri yapabiliyor. Bu, e-ticaret sitelerinde ürün önerileri, haber sitelerinde haber önerileri, müzik veya video platformlarında video veya müzik önerileri gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Öneri motorları, kullanıcıların ilgi alanlarını anlamak için öncelikle kullanıcı verilerini topluyor ve bu verileri analiz ediyor. Veriler kullanıcının geçmiş alışverişleri, aramaları, izlediği içerikler gibi bilgiler olabilir.
DİL ÇEVİRİSİ
Bu robotun en büyük özelliklerinden biri de doğal dil akışıyla çok dilli çeviri yapabilmesi. Bu da şirketlerin çeşitli dillerde içerik oluşturmasına ve müşteri hizmetlerinde daha geniş bir kitleye hizmet etmelerine olanak tanıyor. Sistem, uluslararası şirket anlaşmaları için de kusursuz bir iletişim sağlıyor. Özetle ChatGPT, yurtdışı pazarlarda faaliyet göstermeyi kolaylaştırıyır. Bu robot elbette otomatik çeviri için de kullanılabilir.
SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ
En çok sorulan sorulara yönelik otomatik sosyal medya yanıtları ürettirebilirsiniz. Bu, dijital dünyadaki iş yapış şeklinizi ve daha çok kişiye ulaşmanızı hızlandıracaktır. ChatGPT’ye örneğin ‘Birkaç tane sosyal medya yanıtı verebilir misiniz?’ dediğinizde robot anında şu yanıtları veriyor:
- Mevcut promosyonlarımız için lütfen web sitemizi ziyaret edin. Ayrıca, sosyal medya sayfamızda daha fazla indirim ve kampanya hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Evet, ürünlerimiz tüm ülkelerde mevcut. Lütfen web sitemizde kargo seçeneklerini kontrol edin veya bize DM yoluyla ulaşın.
- Lütfen DM yoluyla bize geri bildirimlerinizi iletmekten çekinmeyin. Teşekkür ederiz!
METİN VE İÇERİK ÜRETİMİ
ChatGPT, öğrenilmiş dil bilgisi ve yapay zeka teknolojisi sayesinde kolaylıkla gerçekçi metinler ve içerikler üretebiliyor. Bunlar şirketler için reklam ve pazarlama metinleri, raporlar, e-posta otomatizasyonu gibi alanlarda kullanılabiliyor. Örneğin, ‘Bana özel bir reklam sloganı önerir misin?’ ya da ‘Deterjan reklamı senaryosu yazar mısın?’ dediğinizde istediğiniz yazılar birkaç saniye içerisinde önünüze seriliyor.
PAZAR TAHMİNLERİ
Program, herhangi bir ürününüzün hangi pazarlarda daha etkili alıcı bulabileceği hakkında da veri analizi yapabiliyor. Örneğin buraya ‘hangi ülkede (Güney Afrika, Vietnam, ABD, Belçika...), ne gibi yatırım fırsatları’ olduğunu da sorabilirsiniz. Elbette buradaki aramaya göre tüm hizmetlerinizi şekillendirmeniz en azından şu an için pek sağlıklı olmayabilir ama yol göstermesi açısından kritik önem taşıyor.
TEKNO TURU
- LC Waikiki, dijital stil danışmanı ‘Elsiva’yı müşterilerin hizmetine sundu. Elsiva, belirlenen algoritmalarla kullanıcılarına en uygun kombin önerileri sunuyor.
- Yerli teknoloji şirketi Uyumsoft, İnovaLİG 2022 yarışmasında ikincilik ödülünü aldı. Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder, “Kurumsal iş çözümleri ve bulut iş çözümlerindeki geniş ürün yelpazemizle rotamızı Anadolu’dan dünyaya çevirdik” dedi.
- Oxford Economics tarafından hazırlanan ‘YouTube Türkiye Etki Raporu’na göre, YouTube, 45 binden fazla tam zamanlı işe eşdeğer istihdamı destekliyor. YouTube ekosisteminin Türkiye ekonomisine bir yılda yaptığı katkı ise 2 milyar TL.
HAFTANIN OLAYI
ELEKTRİKLİ FERİBOT
Avustralyalı feribot üreticisi Incat Tasmania, 135 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük elektrikli feribotunu 2025 yılında hizmete sunacağını açıkladı. 2 bin 100 yolcu ve 226 araç kapasitesine sahip geminin menzili 185 km, yaptığı maksimum hız ise saatte 46 km.