Türkiye’nin hemen her bölgesinde depremlerin aralıksız devam etmesi vatandaşın uykularını iyice kaçırırken kafalarda hep aynı soru dönmeye başladı: ‘Evim yıkılırsa buradan nasıl sağ sağlim kurtulabilirim?’ Bu hafta sizler için bu sorunun cevaplarını araştırırken akıllara zarar teknolojilerle karşılaştık. Ar-Ge’leri uzun yıllara dayanan bu hayat kurtaran cihazların büyük kısmı, şu an dünya genelinde binlerce evde ya da binada kullanılıyor. Özellikle deprem korkusundan uyuyamayan vatandaşların bunlara göz atmasında fayda var.
Yatak: Çinli girişimci Wang Wenşi tarafından tasarlanan deprem yatağı, oluşabilecek bir depreme karşı hem can kurtarıyor hem de enkaz altında çok uzun süre hayatta kalmayı sağlıyor. Deprem esnasında üzerindeki kişiyi içine alarak kafes haline dönüşen yatağın kasası tamamıyla çelikten yapılmış.
Her odaya kurabileceğiniz yatağın tek kişilik, çift kişilik modelleri mevcut. Ayrıca olası bir deprem nedeni ile enkaz altında uzun süre kalacak insanlar için yatağın altındaki bölmeye çok miktarda su şişesi, konserve yiyecekler ve oksijen tüpü depolamak da mümkün. Yer bildirimi için sensörleri de olan yatak, kurtarma ekiplerine sinyal gönderebiliyor.
Panik odası: Ons Mimari Yapı, Metek gibi pek çok bina teknolojisi üreticileri deprem için panik odaları geliştirmeye başladı. Sığınak görevi gören bu odalar, her eve ya da odaya göre istenilen ebatta üretilebiliyor. Çelik konstrüksiyon kullanılarak imal edilen odalar, kurşun dâhil tüm tehditlere karşı koruma sağlayabiliyor.
Oda içinde sabitlenmiş dolaplar, zeminde oksijen ve su tankı gibi hayati fonksiyona sahip ilave donanımlar, aydınlatma ihtiyacını gören akülü sistemler de yer alıyor. Erken Uyarı Alarmı da olan odadan AKUT telsizlerine SOS sinyali de gönderilebiliyor.
Deprem kapsülü: Japon Cosmo Power şirketi, 9 şiddetindeki depreme ve tsunamilere dayanıklı bir kapsül üretti. ‘Mini Nuh’un Gemisi’ adı verilen ve cam elyafından üretilen kapsül, içine 4 kişi alabiliyor. Deprem dışında çocuklar için de iyi bir oyuncak olan kapsülün küçük penceresi ve “top tepesinde” hava soluma delikleri bulunuyor.
Güçlü masalar: Depremle birlikte 1-2 tonluk baskılara dayanıklı masa üretimleri de arttı. İsteğe göre her boyutta tasarlanabilen bu masalar evde ya da işyerlerinde kullanılabildiği gibi, okullarda ders sırası olarak da hizmet verebilir. Deprem anında büyüklüğüne göre altına 2-10 kişinin sığabildiği masaların hammadesi çelikten oluşuyor.
Dinazor yumurtası: Meksika’da üretilen bu cihaz, yıkılan bir binanın gücüne kolayca dayanacak şekilde tasarlandı. Çelik ve titanyum alaşımlarından üretilen cihaz tam 600 tonu kaldırabiliyor. Kişisel özelliklere göre tasarlanan bu kapsül, 1 ay yaşama olanağı sunuyor.
HAFTANIN OLAYI
WATCH MAGIC 2 GELDİ
Honor, yeni akıllı saati Watch Magic 2’yi tanıttı. Kısa bir süre sonra Türkiye’de de satışa çıkacak saatin fiyatının 1.300 TL civarında olması bekleniyor. 14 güne kadar pil ömrü sunan cihaz, koşu, bisiklet, yüzme gibi 15 farklı spor modunda aktivite takibi yapabiliyor ve stres seviyesini ölçüp gerektiğinde egzersiz önerilerinde bulunabiliyor.
Depolama alanında 500’e kadar şarkı barındırabilen akıllı saatle, şarkılarınızı spor yaparken internete bağlı olmadan da dinleyebiliyorsunuz. Cihaz ayrıca, kullanıcının uyku kalitesini de takip ederek analiz yapıyor.
VEFAT SİTESİ
Online vefat duyuru sitesi www.vefatbilgisi. com yayına girdi. Sitede yayına alınan ilan, anında WhatsApp, Facebook, Twitter gibi sosyal platformlar üzerinden hedef kitleyle paylaşılabiliyor. İlanda metin ve görsel ile birlikte tam olarak saat, dakika ve harita üzerinden lokasyon bilgilerine de yer vermek mümkün.
Bu özellik ile törene katılmayı arzu edenlerin araştırma yapmalarına gerek kalmadan tüm dijital platformlar ve mobil cihazlar üzerinden zahmetsizce saat ve lokasyona erişmelerini sağlıyor.