Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Girişimcilik Destek Programı’nda üst limitin 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldığını duyurdu. İlk dönem başvurular için son tarih 28 Haziran 2024 olarak belirlendi. Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak.
SÜREÇ BAŞLADI
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye’ye katma değeri yüksek yeni işletmeler kazandırmak amacıyla yıllardır girişimcilik destekleri veriyor. Aynı zamanda nitelikli istihdamın da önünü açan bu destekler her yıl güncelleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Girişimcilik Destek Programı’nda yeni dönemde üst limitin 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldığını duyurdu. Kacır, programa başvuru sürecinin de başladığını ifade etti.
İKİ ANA BAŞLIK
Destek programı ‘İş Kurma Desteği’ ve ‘İş Geliştirme Desteği’ olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor. İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.
BAŞVURU ŞARTI
İş kurma desteğine, işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvurabiliyor. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabiliyor. Desteklenen sektör listesi kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ DesteklenenSektor adresinden görülebiliyor. İlk dönem başvurular için son tarih 28 Haziran 2024 olarak belirlendi.
POZİTİF AYRIMCILIK
İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1.5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor. Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine de destek sağlanıyor.
FAİZ VE KOMİSYON YOK
İş geliştirme desteğine de, başvuru tarihi itibarıyla işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvurabiliyor. İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabiliyor. Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmıyor. Geri ödemeler, 36 aylık program süresi sonunda başlayacak. Programa başvurular Bakanlığın ve KOSGEB’in Mehmet internet sitesinden yapılabiliyor.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ
KOBİ’LER HIZLA DİJİTALLEŞİYOR
KOBİ’lere dijital dönüşüm süreçlerinde destek olmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde başlatılan ‘Akıllı KOBİ’ platformu, 2021-2023 yılları arasında 300 binin üzerinde KOBİ’ye erişim sağladı. Platform sayesinde bu yıl 200 bin KOBİ’ye daha ulaşılması hedefleniyor. Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan, “Bu sene ‘Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları’nın ikinci durağı Kayseri oldu. Dijital dönüşümün öncüsü birbirinden değerli markalarla Türkiye genelinde KOBİ’lerimizin dönüşümlerini hızlandırmayı ve onlara rehberlik edinmeyi görev edindik” dedi.
KISA... KISA... KISA...
DEVLETTEN HİBE ALDI 70 KİŞİYE İŞ VERDİ
Muş’ta, KOSGEB’den aldığı destekle tekstil atölyesi kuran 3 çocuk annesi İnci Sayılgan Tok, 70 kişiye istihdam sağladı. 4 yıl önce kendi işini kurmaya karar verdiğini söyleyen Tok, “Hem evde çocuklarımla ilgileniyorum hem de burada gelip işimi yapıyorum. Dışarıda iş arayan birçok insan var ama biz de aylardır çalışacak eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Özellikle ev hanımlarımıza gelip başvurmalarını talep ediyoruz” dedi.