Her yıl ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji etkinliği Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) için geri sayım başladı. 5 ile 8 Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek fuar, Omicron varyantının hızlı yayılması nedeniyle aynı zamanda online olarak da yapılacak. Böylece etkinliğe katılamayan herkes geleceğin teknolojilerini bulundukları yerden inceleyebilecek. Yapay zekalı artırılmış gerçekliğin damga vurması beklenen fuarda tanıtımı kesinleşen bazı teknolojileri sizler için derledik.
TEK TUŞLA BAŞKA RENK
Fuara 516 beygir gücüne sahip elektrikli iX M60 modeliyle katılacak olan BMW’nin burada tek bir tuşla kaporta boyasının rengini değiştiren teknolojiyi ve araç içi sinema sistemlerini de tanıtması bekleniyor. Araç, 10 dakikalık hızlı şarj ile 120 kilometre gidebiliyor.
EV İÇİ AKILLI BAHÇE
LG, olumsuz iklim endişesi olmadan evde organik sebze ve meyve yetiştirebilen akıllı bahçe cihazı Tiiun’u görücüye çıkaracak. Üç farklı türde tohum setini alabilen iki rafa sahip cihaz, günün doğal döngüsünü taklit etmek için sıcaklığı ve ışığı otomatik olarak düzenliyor. Akıllı bahçe ayrıca her 24 saatte sekiz kez otomatik sulama yapıyor.
MONİTÖRDE DEVRİM
Aynı anda birden çok ekrana sahip monitör ihtiyacını karşılamak için geliştirilen Dual Up adlı hepsi bir arada monitörler de bu yıla damga vuracak. Kesintisiz tek parça panel üzerine kurulu cihaz, dikey bölünme özelliğine sahip. Ayrıca geliştirilen yazılım sayesinde üst üste koyulmuş iki adet 21.5 inç monitör haline gelebilen cihazın çözünürlüğü ise 2560x2880 piksel.
SANAL GÜNEŞLİK
Her yıl binlerce sürücü güneş parlaması yüzünden kaza yapıyor. Bosch, bu sorunu ortadan kaldırmak için yapay zeka destekli sanal vizör geliştirdi. Kameralı sistem, güneşin sürücünün yüzüne nereden vurduğunu tespit ettikten sonra şeffaf LCD panel aracılığıyla göz bölgesi otomatik olarak karartılıyor.
İNSANSI ROBOT
Ingiltere merkezli Engineered Arts şirketi de en gerçekçi insansı robotu Ameca’yı fuara götürdü. Mimikleri, jestleri ve olaylara karşı verdiği tepkileriyle yapay zekanın geldiği noktayı gösteren robot, aynı zamanda yapılan esprilere de gülebiliyor. Robot, pek çok alanda görev yapabilecek şekilde tasarlandı.
TOGG YERİNİ ALDI
Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu), SUV modeliyle fuara fiziksel olarak katılıyor. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan uğurlanan araç, Turkish Cargo tarafından büyük bir titizlikle Las Vegas’a ulaştırıldı. 11 saatlik seyahat kameralarla izlendi. Yeni logosuyla boy gösterecek yapay zekalı aracın seri üretimine, 2022 yılının son aylarında başlanacak.
TEKNO TURU
- Alman teknoloji şirketi 4tiitoo, mouse yerine gözle tıklama yapabilen, yazıları kopyalayıp yapıştırabilen ve sayfaları kaydırabilen Nuia adlı yapay zeka tabanlı bir yazılım geliştirdi.
- Japonya’daki Meji Üniversitesi’nde görevli profesör Homei Miyashita, tat alımı yapabilen ekran geliştirdi. Yani internetten gördüğünüz bir yemeğin tadını ekranı yalayarak anlayabiliyorsunuz. Ekrana ekşi, acı, tatlı ve baharatlı tatlar tanımlandı.
- Signify, ampul ve prizlerden oluşan yeni nesil akıllı aydınlatma ürünlerini pazara sundu. WiZ adlı koleksiyonlar sayesinde akıllı olmayan evler bile dijitalleşiyor. Led ampul ve prizler akıllı telefon veya ses ile uzaktan kontrol edilebiliyor.
- Dijital kurye sistemi ile kağıtsız sözleşme dönemi başladı. Dijital Kurye Üst Yöneticisi Oral Başer, “Kimlik sahteciliğinin önüne geçerek kontrat yönetimi, dijital belge ve belge yönetimi hizmetleri sunuyoruz” dedi.
HAFTANIN OLAYI
TEK SEFERDE 3 CANAVAR
Çin merkezli teknoloji devi Honor, yeni nesil notebook modellerini, Honor 50 telefonunu ve akıllı süpürgesi Choice R1 Cleaner’ı Türkiye’ye getirdi. Gücünü AMD Ryzen 7 5700U işlemcisinden alan MagicBook serisi önceki jenerasyona göre yüzde 26 daha iyi bir performans sunuyor.
Google servisleriyle gelen telefon da ana kamerası 108 MP olmak üzere dörtlü arka kamera dizilimine sahip. 24 dakikada şarj olan robot süpürge ise ince yapısı sayesinde en zor yerlere bire girerek 90 dakika boyunca temizlik yapabiliyor.