Daha çok üretim, daha çok ihracat, maksimum tasarruf ve interaktif deneyim getiren 5G teknolojisi, ekonominin lokomotifi KOBİ’leri de uçuracak. Rekabette bir adım adım öne çıkmak için dönüşüm hareketinin tam zamanı...
ANINDA MÜDAHALE
Mobil internet teknolojisinde 4G’ye göre 100 kata kadar daha yüksek hız sunan 5G, sanayicilerle birlikte özellikle Küçük ve Orta ölçekli İşletmelerin (KOBİ) de iş yapış modellerini değiştirecek. Her an her yere interaktif olarak yetişmeye ve olası sorunlara yerinde müdahale etmeye imkan tanıyan 5G, böylelikle ‘yüksek verimlilik’ konusunda yeni bir devrim başlatıyor . Türkiye’de hazırlıkları tamamlanan ve İstanbul Havalimanı’nda da deneyimlenen bu teknolojinin önümüzdeki dönemde ihalesinin yapılması bekleniyor.
AKLA TAKILANLAR...
Peki ilk etapta hangi sektörde faaliyet gösteren KOBİ’ler için 5G can kurtarıcı olacak? Gerçek zamanlı veri aktarımı ne demek? İşletme özelinde ne gibi yatırımlar yapmak gerekiyor? 5G’nin gelmesi istihdamda kayıplara yol açacak mı? İşte tüm bu soruların cevabını Bilişim Stratejisti Levent Karadağ ile birlikte masaya yatırdık.
TARIMDAN MADENCİLİĞE
5G’nin ayrıcalığı gerçek zamanlı veri aktarımı yapabilmesinden kaynaklanıyor. Gerçek zamanlı demek aşırı düşük gecikme süresi, yani olayın saliselerle iletilmesi anlamına geliyor. Bu teknoloji öncelikle sanayide ciddi bir dönüşümü beraberinde getirecek. KOBİ ya da girişimcilik özelinde baktığımızda ise tarım, dijital oyun, tekstil, madencilik ve inşaat gibi meslekler öne çıkacak.
YER ALTINA İSTASYON
Örneğin tarımda insansız hava araçlarıyla tarla takibi hiçbir aksaklık olmadan yapılacak. E-spor müsabakalarında hiç bir gecikme yaşanmayacak. Tekstilde mağaza içi akıllı ekranlar, etkileşimli kiokslar ve artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları ile ürün deneyimleri kusursuz hale gelecek. Madencilikte ise yer altına yerleştirilecek 5G baz istasyonları sayesinde çalışanlar anlık izleneceği gibi birçok işlem insansız şekilde yapılabilecek. Yani kömür madeninde otonom maden arabaları ve uzaktan kontrol sistemleri devreye girecek. Aynı şekilde inşaat çalışmalarında da otonom makineler iş görecek. Kısacası ağır iş kollarında güvenlik en üst düzeye çıkacak.
İSTİHDAMA ETKİSİ BÜYÜK
En çok merak edilen ise ‘5G yüzünden işimizden olacak mıyız’ konusu... Tüm araştırmalar istihdamın çok daha artacağını gösteriyor. Öyle ki bu teknoloji sayesinde 2035 yılına kadar 23 milyon kişiye yeni iş kapısının açılacağı öngörülüyor. Türkiye’de 5G hizmeti devreye girdiği an, tüm sektörler bundan faydalanacak. Halihazırda KOBİ’lerin yaklaşık yüzde 70’i böyle bir dijital dönüşüme yatırım yapmayı düşünüyor. Dünya ile entegrasyon sayesinde alınacak verim, yüksek güvenlik ve maksimum tasarruf düşünüldüğünde yapılan yatırımlar kısa sürede karşılığını verecek.
DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRIN
5G aynı zamanda sıkı bir rekabet ortamını da beraberinde getirecek. Bu nedenle rakiplerden her zaman bir adım önde olmak gerekiyor. Bunun için de şimdiden şu adımları izlemenizde fayda var: v Kendiniz ‘yapamam’ derseniz iyi bir dijital dönüşüm uzmanı ile çalışın. v Sosyal medyanızı ve internet sitenizi dışa açacak Canva, Animoto, Google Analytics ve Google Drive gibi programları deneyimleyin. vÜrünlerinizi, sunum dosyalarınızı, logonuzu ve tekliflerinizin bir kısmını online ortamlara koyun. vİşlerinizi aynı zamanda uzaktan da çalışılabilir durumuna getirin. vNesnelerin Interneti ile çalışan bir ürün alın. vMümkünse kurumunuz için 3 boyutlu yazıcı alın ve ürünlerinizden bir kaçını buradan üretin. vHangi işi yapıyorsanız onla ilgili artırılmış ve sanal gerçeklik deneyimleri oluşturun. Eğitim de verecekseniz oradan verin.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
YURTDIŞINA AÇILANLARA ÖZEL ÇÖZÜM
Finansal yönetim servis platformu wamo, Türkiye’den yurtdışına açılan ve açılmak isteyen KOBİ’lere çözüm ortaklığı sunuyor. Kullanıcılar sistem üzerinden şirket kurulumu ve kurumsal Euro ve Sterlin hesabı açma başvurusunu sadece 15 dakika gibi kısa bir sürede kolay bir şekilde gerçekleştirebilirken, 48 saat içerisinde ticari faaliyetlerine başlayabiliyorlar. wamo Kurucusu Yankı Önen, “Sağladığımız dijital altyapı ve yenilikçi ürünlerimizle şirketlerin yurtdışı pazarlarda kurumsal hesap açmalarını kolaylaştırırken, kullanıcıların istedikleri yerden ticaret yapmalarına olanak sağlıyoruz” dedi.
KISA...KISA...KISA...
TEKNO SANATA GÜÇLÜ YATIRIM
Sanat ve koleksiyon ürünleri odaklı ticaret teknolojileri geliştiren yerli girişim Artcomun, 2 milyon dolar değerleme ile tohum öncesi yatırım turunu tamamladı. Şirket, kullanıcılar için tek platformda yüz binlerce sanatçıya ulaşma, varlığını yönetme; sanatçılar için ise ücretsiz sergileme ve kişisel markasını inşa etme imkanı sunuyor. Girişim, 80 ülkeden 1 milyon sanatçıya erişmeyi hedefliyor.