Yerli imkanlarla son beş yılda en iyi uçan arabayı ve uyduları geliştiren, yeni nesil insansız hava araçları ile parmak ısırtan ve dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu olan TEKNOFEST’e ev sahipliği yaparak akılalmaz girişimlerin önünü açan Türkiye, artık uzaya çıkmak için hazırlıklara başladı. İlk hedef Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’te aya gitmek.
GÖNÜLLÜ MÜSÜNÜZ?
Son 10 günde sosyal medyada en çok uzay ve ay konuları tartışıldı. Bunun en büyük nedeni ise oraya gönüllü bir vatandaşın gönderilebileceğinin açıklanması oldu. Her ne kadar bu şanşlı kişi arasında olmasak da, oturduğumuz yerden uzayın tüm derinliklerini gözlemleyeceğimiz mobil uygulamalar geliştirildi. Bu hafta sıcağı sıcağına dijital dünya bu alanda neler yapmış hep birlikte görelim.
NASA SELFIES
Bu uygulama, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) büyüleyici uzay görüntülerinin önünde sanal uzay kıyafetleriyle selfie çekmenizi sağlıyor. Tıpkı uzaydaymışsınız gibi en gerçekçi 3 boyutlu süslemeler yapılıyor. Bunu yaparken arka plandaki görüntülerle ilgili de size bilgi veriyor ve evreni keşfetmenize yardımcı oluyor.
ADVANCED SPACE FLIGHT
Gezegenler ve yıldızlar arası sehayat için geliştirilmiş bu uzay simülatörü uygulaması sayesinde evrenin tüm ölçeğini tecrübe edebilirsiniz. Bunu yaparken kontrol tamamen sizde oluyor. Yani bir uzay gemisini manuel olarak siz hareket ettiriyorsunuz. Bu eşsiz deneyim sayesinde etrafta bulunan gökcisimleri hakkında da anlık bilgi ediniyorsunuz.
STAR TRACKER
88 takım yıldızını, ayı, gök cisimlerini ve tüm gezegenleri gerçek zamanlı takip etmenizi sağlayan bu uygulamayı kullanmak için telefonunuzu gökyüzüne tutmanız yeterli. Gece modu özelliğiyle gizemli bir görüntü sunan Star Tracker, aynı zamanda burçlarla ilgili grafik özelliğine de sahip. Uygulama, nesnelerin konumunu gösteren 3 boyutlu bir pusula da kullanıyor.
STAR WALK 2 FREE
Kusursuz bir gökyüzü haritası olarak tasarlanan bu uygulama, tüm yıldızların yanı sıra, cüce gezegen, insan yapımı uydular, ay, meteor yağmuru, asteroid, derin gökyüzü nesnesi, nebula ve galaksiler arasında gerçek zamanlı gezinti yapmanızı sağlıyor. Bunun için tek yapmanız gereken uygulamayı indirip telefonunuzu gökyüzüne çevirmek. Uygulama, dahili pusulası sayesinde ekranınızdaki harita ile gökyüzünü eşleştiriyor.
SKY SAFARI
Bu uygulama ile de uzayı keşfetmek için telefonunuzu gökyüzüne doğru tutmanız gerekiyor. Meteor yağmurlarından kuyruklu yıldız hareketlerine kadar her şey bulunduğunuz konumdan incelenebiliyor. Uygulamanın en önemli özelliklerinden biri ise gökyüzünün binlerce yıl önce nasıl göründüğünü ya da gelecekte nasıl görüneceğini de göstermesi. Yani ‘M.Ö. gökyüzü nasıldı, 2190’da nasıl olacak?’ görebiliyorsunuz.
TEKNO TURU
- TEKNOSA şiddet gören ve sesini duyurabileceği akıllı telefonu olmayan kadınlar için özel proje başlattı. Buna göre telefon bağışı yapmak isteyenler 0850 222 55 99’i arıyor ve ekip yanınıza gelerek cihazınızı alıyor. Cihaz, bakımları yapıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
- MICROSOFT’un düzenlediği ‘Teknolojinin Kadın Liderleri’ yarışması için başvurular microsoft.com adresinden alınmaya başladı. Son gün 8 Mart.
- Dijital dönüşüm şirketi CRM’nin Grup Başkanı Ramazan Becer, reklamverenleri Instagram fenomenlerine karşı uyardı. Becer, “Milyonlarca takipçisi olan kişilerin aldıkları etkileşimlere dikkat edin, beğenenler ve yorum yapanlar çok az. Anlaşılıyor ki, satın alınmış takipçi” dedi.
- AMAZFIT’in yeni akıllı saatleri GT2R ve GTS 2, 1.599 ile 1.699 TL arasında fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. Yüksek hassasiyetli kalp atış izleme, stres takibi yapma ve kan-oksijen satürasyonunu ölçme özelliğine sahip cihazlar, anormal bir durumda anında uyarı veriyor.
HAFTANIN OLAYI
HOLOGRAM MENÜ
Happy Moon’s, pandemi kapsamında alınan tedbirler çerçevesinde kafe ve restoranlarında üç boyutlu menü uygulamasını hayata geçiriyor. Uygulama ile müşteriler, ister telefonları aracılığıyla QR kod okutarak 3D Menü’ye ulaşabilecek, isterlerse de ürünün birebir ölçülerindeki boyutunu ‘artırılmış gerçeklik’ (hologram) teknolojisi sayesinde masalarına yansıtarak seçebilecekler. Yani müşteriler, tercih ettikleri yemekleri, masalarına gelmişçesine bakıp görebilecek, yakınlaştırıp uzaklaştırabilecek, sanal tabağı 360 derece döndürebilecekler.