Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından başta İstanbul ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de konteyner, prefabrik, bungalov, tiny house ve ağaç evlere akın hızla devam ediyor. Bunları konumlandıracak arsası olmayanlar ise aynı zamanda şehirdışından hatta köylerden bir karış da olsa yer bakıyorlar. Talep arttıkça elbette fiyatlar da katlanıyor ama halihazırda bu tür evlerin fiyatları 80 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Asıl soru ise şu: Genelde şehirden uzak bölgelere konumlandırılan bu küçük evlerde teknolojik altyapı nasıl sağlanacak? Ne gibi akıllı çözümler günlük ve iş yaşantınızı kolaylaştıracak? Gelin tek tek inceleyelim.
4.5G’Lİ İNTERNET: Artık internet olmadan dünya ile neredeyse hiçbir iletişim kuramıyoruz. Fakat şehirden uzak bazı yerlerde internet altyapısı çok sınırlı olabiliyor. Böyle durumlarda Turkcell’in Superbox, Vodafone’un taşınabilir internet gibi ürünleri 4.5G üzerinden altyapısız hizmet sağlayabiliyor.
KAÇAK SU SENSÖRÜ: Bu tarz evlerde su tesisatının çok iyi bağlandığından da emin olmanızda fayda var. Çünkü ev küçük olduğu için bir su basmasında tüm eşyalarınız kullanılamaz hale gelebilir. Böyle durumlarda kaçak su sensörleri hayat kurtarıyor. Bu akıllı cihazlar, en ufak bir sızıntı tespit ettiğinde direkt telefona bildirim gönderiyor. Bu cihazlar su vanasıyla da entegre olabiliyor. Yani uzaktan vanayı kapatabiliyorsunuz. Aqara, Tuya, Shenzhen, Kkmoon gibi modeller incelenebilir.
SOLAR ENERJİ: Temiz enerji her zaman ve her yerde maksimum fayda sağlar. Küçük evinizi konumlandırdığınız bölgede elektrik şebekesinde sorun olabilir, sık sık elektrik kesintileri yaşayabilirsiniz. Böyle durumlar için de güneş enerjisi çok iyi bir çözüm. Ortalama 15 bin TL’ye iyi bir panel alıp evinizin tüm enerjisini minimum maliyetlerle karşılayabilirsiniz.
AKILLI TERMOSTAT: Genelde tüm sesli asistanlarla ve kombilerle uyumlu olan akıllı termostatlar, evin tüm sıcaklığını istediğiniz uzaklıktan tek bir komutla ayarlamanızı sağlıyor. Bu cihazlar aynı zamanda size aylık enerji tasarrufu raporu da sunuyor. Böylelikle tüketim bilgilerinizi analiz edebiliyorsunuz. Termostatlar, tüm mobil cihazlar ile de entegre olabiliyor. Netatmo, Meross, Honeywell, Beauty Life gibi modellere bakılabilir.
ZEKİ KAMERALAR: Küçük eviniz büyük ihtimalle şehir merkezinden uzak bir yerde olacağı için muhakkak evinizin dışına yapay zeka destekli akıllı bir kamera yerleştirmelisiniz. Bu tür kameralar evin önünde bir yabancı kişi ya da araç algıladığında size cep telefonunuzdan görüntülü bildirim gönderiyor. Siren sesi de eklenen bu cihazlar aynı zamanda tespit ettiği görüntünün üzerine şiddetli aydınlatma da veriyor. Netatmo, TP-Link, Naya Trendx modelleri incelenebilir.
HAFTANIN OLAYI
DİJİTAL EKRANLI KABLOSUZ KULAKLIK
JBL, dünyanın ilk dijital ekranlı şarj kutusuna sahip yeni kablosuz kulaklığı TOUR PRO2’yi tanıttı. Bu ekran sayesinde aramalar yönetilebiliyor, ses düzeyi ayarlanabiliyor, alarm kurulabiliyor, navigasyona ve Bluetooth’a bağlanılabiliyor. Fiyatı 4 bin 990 TL.
TEKNO TURU
- Softtech’in, yeni mezun yetenekleri keşfetmek için düzenlediği ‘YETENEK KUŞAĞI’ programı için başvurular başladı. Gençler, analiz, kodlama ve yazılım geliştirme üzerine odaklanan programa softtech. com.tr’den 28 Mayıs’a kadar başvuru yapabilecek.
- SAMSUNG, seçili OLED 4K, Neo QLED 4K, veya Neo QLED 8K TV’lerden birini ön sipariş sürecinde satın alacaklara, A54 ya da S23 gibi premimum Galaxy telefonlarından birini hediye ediyor.
- Hem taşınabilir mikrodalga fırın hem de powerbank işlevi gören Makita MW001G adlı makine geliştirildi. 8 kg ağırlığındaki fırın, kullanıcıların hareket halinde bile gıdalarını ısıtabilmelerini sağlıyor. Cihaz, 500W seviyesine kadar enerji sağlayabilirken mobil cihazlarınızı da şarj edebiliyor.