Murat GülderenReels video tuzağı
HABERİ PAYLAŞ

Reels video tuzağı

Her gün sosyal medya platformlarında büyük keyifle izlenen reels videoları dolandırıcıların yeni adresi oldu. Özellikle yatırım vaatleri, borsa tüyoları ve kısa sürede para kazanma taktikleri gibi ilgi çeken videolar hazırlayıp bunlara kısa tuzak linkler ve sahte yorumlar ekliyorlar. Aman dikkat.

 Reels video tuzağı

Instagram, YouTube, TikTok gibi platformlarda sürekli paylaşılan ilgi çekici kısa videolar, dolandırıcıların tuzak yöntemlerinden biri haline geldi. Yani ilk bakışta normalmiş gibi görünen bir Reels videosu, aslında sizi tuzağa düşürmek için tasarlanmış bir dolandırıcılık girişimi olabiliyor. En sık uygulanan yöntemler ise ‘lüks marka ürünlerinin çok düşük fiyattan satışı’, ‘ödül ve çekilişler’, ‘hızlı ve yüksek kazanç vaatleri’, ‘kumar ve bahis’, ‘sahte başarı hikayeleri’ ve ‘abartılı kazanç’ videoları olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

POPÜLER ÜRÜNLERLE KANDIRIYORLAR

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, son dönemlerde sosyal medya platformlarındaki Reels videolarının, kullanıcıları bir linke tıklamaya veya bir mesaj göndermeye teşvik etiğine dikkat çekti. Kırık, “Örneğin, popüler bir ürünün büyük bir indirimle satıldığını iddia eden bir video görebilirsiniz. Videoda verilen linke tıkladığınızda, sahte bir web sitesine yönlendirilir ve burada kişisel bilgilerinizi girmeniz istenir. Bu bilgiler dolandırıcılar tarafından kimlik hırsızlığı veya başka kötü amaçlar için kullanılıyor” dedi.

BORSA VE KRİPTOYA DİKKAT

Dolandırıcıların genellikle oltalama yöntemleriyle vatandaşın ödeme bilgilerini çaldığını ifade eden Kırık, şöyle devam etti: “Özellikle Instagram Reels’te, kısa sürede büyük kazançlar vaat eden yatırım fırsatları hakkında videolar görebilirsiniz. Bu videolar genellikle sahte kripto para yatırımları veya borsa tüyoları ile ilgili olabilir. Videolardaki linkler veya iletişim bilgileri aracılığıyla dolandırıcıların ağına düşen kullanıcılar, yatırım yapmaları için ikna edilir. Ancak, yatırdıkları para geri alınamaz ve dolandırıcılar tarafından kullanılır.

Haberin Devamı

YOUTUBE KANALLARINI ELE GEÇİRİYORLAR

Dijital güvenlik şirketi ESET uzmanları, YouTube videolarının da dolandırıcıların hedefinde olduğuna dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere vurgu yapıldı: “Siber suçlular YouTube kanallarını ele geçirebiliyorlar. Video açıklamalarına veya yorumlara kötü amaçlı web sitelerinin bağlantılarını ekliyorlar. Tuzaklar genellikle popüler yazılımlar hakkında öğretici gibi görünen videolar veya kripto para hediyeleri için reklamlar içeriyor.”

DOĞRULAMA YAPMAYI ALIŞKANLIK EDİNİN

* Bir teklif çok iyi görünüyorsa, muhtemelen dolandırıcılıktır. Hızlı para kazanma vaadi veya inanılmaz getiri vadeden tekliflere karşı dikkatli olun.
* Videoda bahsedilen konular hakkında başka kaynaklardan da doğrulama yapın.
* Tıklamadan önce bağlantının URL’sini kontrol edin ve güvenilir bir siteye yönlendirdiğinden emin olun.
* Doğrulanmamış hesaplardan gelen bilgileri dikkatli inceleyin.
* Kişisel bilgilerinizi isteyen ve YouTube veya Google’dan geldiğini iddia eden e-postalara veya mesajlara itibar etmeyin.

Haberin Devamı

HASSAS VERİLERİ MUTLAKA ŞİFRELEYİN

* Gönderenin e-posta adresini kontrol edin ve kimlik avı belirtilerine bakın.
* Bilinen güvenlik açıklarına karşı korunmak için işletim sisteminizin ve tarayıcınızın güncel olduğundan emin olun.
* Şüpheli eylemler veya oturum açma girişimleri için hesap etkinliğinizi düzenli olarak kontrol edin.
* Şüpheli veya zararlı içerikleri, yorumları, bağlantıları veya kullanıcıları platforma bildirin.
* Sosyal medya hesaplarınızı daha güvenli hale getirmek için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanın.
* Tarayıcı ayarlarınızı güvenli hale getirin ve şüpheli siteleri engelleyen tarayıcı eklentileri kullanın.
* Hem veri aktarımı sırasında hem de depolama sırasında hassas verilerinizi şifreleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder