Murat GülderenSamandağlı çiftçileri ayağa kaldıracak proje

HABERİ PAYLAŞ

Samandağlı çiftçileri ayağa kaldıracak proje

Deprem bölgesindeki tarım alanlarını yeniden canlandırmak ve çiftçiyi ayağa kaldırmak için her koldan çeşitli projeler geliştirilmeye devam ediyor. Bu alanda fark yaratan projelerden biri de PepsiCo’nun cips markası Lay’s’in Hatay Samandağ’da başlattığı ‘Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi’ oldu. PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları işbirliğiyle gerçekleşen program kapsamında çiftçilere hem kendi arazilerinde hem de seralarda üretim yapmaları için destek ve hibeler sağlanacak.

80 DÖNÜM ALANA EKIM YAPILACAK

Haberin Devamı

Çiftçiler proje kapsamında coğrafi işaretli bir ürün olan Samandağ Biberi, marul, domates, salatalık, mantar ve fide üretimi yapacak. Çiftçilere iki ayrı grup halinde ‘Lay’s Yenileyici Tarım Hibesi’ aracılığıyla destek verilecek ve toplam 80 dönüm alanda ekim yapılacak. Projenin ilk grubunda üretim yapmak isteyen ancak arazisi olmayan veya sera kurmak için gerekli bütçeye sahip olmayan çiftçiler yer alıyor. Burada çiftçilere her türlü fide, gübre, ilaç gibi ihtiyaçlar sağlanacak.

ALIM GARANTILI SATIŞ KANALLARI

Projenin ikinci grubunda ise kendi arazisinde üretim yapmak isteyen çiftçiler yer alıyor. Bu kişiler ise ihtiyaç duydukları fidan, gübre, tohum, viyol gibi girdilerin sağlanması yoluyla desteklenecek. Çiftçiler ayrıca proje kapsamında düzenlenen tarımsal eğitim ve atölyelere katılabilecek, danışmanlık desteğinden faydalanabilecek ve ürünleri alım garantili satış kanalları ile buluşturulacak. Çiftçilerin ihtiyaçlarına göre çalıştaylar düzenlenecek.

Samandağlı çiftçileri ayağa kaldıracak proje

HEDEF DIRENÇLI GIDA AĞI OLUŞTURMAK

Projeyi Samandağ’da duyuran PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, PepsiCo’nun aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Hem çiftçiler hem de tüketicilere fayda sağlayan dirençli bir gıda sistemi için uçtan uca iyileştirme planları geliştireceğiz. Amacımız biz bu alandan çıktığımız zaman kendi kendisini döndürebilen, kooperatifçiliğini güçlendiren dirençli bir gıda ağı oluşmasını sağlamak” dedi.

TÜRKIYE’YE ILHAM OLACAĞIZ

Anadolu Meraları Üst Yöneticisi (CEO) Yasemin Kireç ise, “Çiftçileri eğitimlerle, atölyelerle, hibelerle, mentorlüklerle desteklerken, bir yandan da üretilen ürünlerin adil bir satın alma zemininde alıcılarla buluşmasını sağlayacağız. Bu modelle sadece Samandağ’da değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de topluluk temelli, ekolojik dengelerle uyumlu ve onarıma dayalı modellere ilham olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder