Murat GülderenSosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

HABERİ PAYLAŞ

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

Kısa bir süre önce Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi’ne katılmış, burada tanıtılan şeffaf ekranlı dizüstü bilgisayarlardan dev bataryalı ve yuvarlanabilir telefonlara, gözle kontrol edilen araç sistemlerinden her soruya yanıt veren insansı robotlara kadar pek çok yeniliği sayfalarımıza taşımıştık. Fuarda bu renkli şovlarla birlikte aynı zamanda veri güvenliğine ilişkin yeni nesil çözümler ve buna ilişkin workshop’lar da büyük etki yarattı.

Ancak burada kritik olan, siber güvenlik ağlarınız ne kadar güçlü olursa olsun, özellikle Instagram, Facebook, LinkedIn ve TikTok gibi sosyal medya ağlarından kişisel verilerinizi paylaştığınızda bu güvenlik önlemelerinin pek bir öneminin kalmadığıdır. Özellikle hackerlar’ın da yapay zekayı sosyal mühendislik ve şifre kırmak için kullandığını düşünürsek çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bunun için yapılmaması gereken 6 kritik hatayı önünüze serdik.

Haberin Devamı

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

SAHTE PROFİLLE İLETİŞİM:

Hackerlar, gerçekçi görünen yapay zeka destekli sahte profiller oluşturuyorlar. Bu profiller, size dost gibi görünüp zararlı yazılım içeren bağlantılara tıklamaya veya ekleri indirmeye ikna etmeye çalışıyor. Sahte profillerin ‘Hakkımda’ bölümü genellikle boş olur. Ancak kişi tanıdığınız kişi olsa da bu bilgiyi doğrulatmadan tıklama yapmayın.

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

DEEPFAKE’E KANMAK:

Deepfake, gerçekçi görünen sahte görüntüler ve videolar oluşturmak için kullanılan bir teknolojidir. Sesi de taklit edebilir. Yani sahtekarlar, gerçek bir kişinin sesini taklit ederek sizi kandırmaya çalışabilir. O nedenle videodaki kişinin sesini ve beden dilini dikkatlice inceleyin. Videonun gerçek olup olmadığını muhakkak kontrol edin.

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

KONUM BİLGİSİ AÇMAK:

En sık yapılan hata konum bilgilerinin deşifre edilmesidir. Bunu paylaştığınızda, nerede olduğunuzu ve ne zaman orada olduğunuzu başkalarına bildirirsiniz. Bu, mahremiyetinizi ihlal edebilir ve sizi takip edilmeye veya hedef alınmaya karşı savunmasız hale getirebilir. Ayrıca konum bilginizi paylaştığınızda, yasal sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, bir suç mahallinde olduğunuzu gösteren konum verileri mahkemede delil olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

GİZLİLİK AYARLARINI UMURSAMAMAK:

Gizlilik ayarlarını sık sık kontrol etmezseniz başınız her an derde girebilir. O nedenle iki faktörlü kimlik doğrulama gibi gelişmiş giriş yöntemlerini kullanarak hesap güvenliğinizi artırmanız gerekiyor. Ayrıca gereksiz uygulama izinlerini telefonunuzun ayarlarından muhakkak kaldırın. Rahatsız olduğunuz kişileri engelleyin. Platformun güvenlik bildirimlerini ve uyarılarını açık tutun.

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

HERKESİ LİSTEYE EKLEMEK:

Takibe takip alışkanlığı da ciddi siber tehdit potansiyeli barındırır. O nedenle bilinmeyen veya güvenilmeyen kişilerin arkadaşlık isteklerini kabul etmekten kaçının. Bu kişiler profilinizi ve içeriklerinizi kötü niyetli amaçlarla kullanabilir. Bu da itibarınızın zedelenmesine bile yol açabilir.

Sosyal medyadaki 6 tehlikeli hareket

QR KOD TUZAĞINA DÜŞMEK:

Siber saldırganlar da kimlik avı saldırıları için QR kod teknolojisi kullanır. Yani tuzak bir QR kod size anında kötü amaçlı yazılım bulaştırır. O nedenle taratmadan önce muhakkak kodun bulanık veya bozuk olup olmadığını kontrol edin. Gerçek olanlar nettir. Ayrıca birçok QR kod okuyucu uygulaması, kodu taramadan önce size URL’yi gösterecektir. URL’yi kontrol edin ve güvenli bir web sitesine ait olduğundan emin olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder