Murat GülderenYapay zekanın 'Engeli' yok

HABERİ PAYLAŞ

Yapay zekanın 'Engeli' yok

Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik (AR) çalışmalarının hız kazanmasıyla engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler de giderek artıyor. Görme, işitme, yürüme, epilepsi dahil engel ne olursa olsun, dijital dönüşüm gün geçtikçe pek çok zorluğun üstesinden geliyor. Bu alanda proje geliştiren herkes de devletten teşvik ve hibeyi anında alıyor. İşte aralarında yerli mucitlerin de olduğu dünyada çığır açacak bazı buluşlar...

EPİLEPSİ BİLEKLİĞİ

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, nesnelerin interneti teknolojisi kullanarak epilepsi hastalarını nöbet öncesi uyaran akıllı bileklik geliştirdi. Bileklikte veriler yapay zeka ile işlenerek, hastaların geçirdikleri nöbetler ayrıştırılıyor ve kriz gelmeden 180 saniye öncesine kadar erken uyarı alarmı oluşturuluyor. Bu sayede hastanın güvenli bir pozisyon alması sağlanıyor.

Haberin Devamı

Yapay zekanın Engeli yok

SİHİRLİ GÖZLÜK

Norm Glasses adlı bu gözlük; artırılmış gerçeklik, ses tanıma, kamera, bilgisayar, mikrofon, ekran ve hoparlör gibi özelliklerle donatıldı. Ses ile, dokunarak, kafa hareketleriyle ve mobil uygulama üzerinden kontrol imkanı sunan gözlük, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. Kullanıcı, telefonuyla yaptığı hemen her şeyi bu gözlükle de yapabiliyor.

Yapay zekanın Engeli yok

İÇİMDEKİ HAZİNE

Turkcell’in İçimdeki Hazine uygulamasına, otizmli çocukların karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olan yüz ifadelerinden duyguları anlama eklentisi geldi. Yapay zeka programı sayesinde otizmli çocuklar, ekranda gördükleri duyguları cihazlarının ön kamerası aracılığıyla, kendilerini de görerek taklit etme imkanı buluyorlar.

Yapay zekanın Engeli yok

LAF DİNLEYEN SANDALYE

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Sezer ile öğrencileri, sesli komutla kendi kendine giden yapay zekalı tekerlekli sandalye geliştiler. Sandalyeye gitmek istediğiniz yeri bildirmeniz yeterli. Sandalye etrafı izliyor ve tehlikeleri sürekli analiz ederek yörüngesini planlıyor.

Yapay zekanın Engeli yok

METİN OKUYUCU

Yazılı ve basılı metinleri tek tuşla algılayarak sesli okuma haline dönüştüren KNFB Reader adlı uygulama, bünyesinde bulunan Görüş Alanı Bildirimi, Otomatik Sayfa Algılama ve Eğim Kontrolü gibi özellikler sayesinde kullanıcıların mektup, reçete, basılı ders notları gibi materyalleri sesli olarak dinleyebilmelerine olanak veriyor. Uygulamanın Braille alfabe desteği de var.

Haberin Devamı

Yapay zekanın Engeli yok

HAFTANIN OLAYI

HER DİLDEN KONUŞAN UYGULAMA ÇIKTI

Dünyanın her yerinden insanla dil sorunu yaşamadan çevrimiçi sohbet etme olanağı sunan Ablo adlı uygulama geliştirildi. Kendi dilinizi konuşurken karşı tarafa anında çeviri yapan uygulama kısa sürede 30 milyon kullanıcıya ulaştı. Ablo Üst Yöneticisi (CEO) Joost Roelandts, “Doğrudan sohbetin yanında, canlı rehber yayını özelliği ile kültür değişimini tüm dünyadaki kullanıcılarımıza sunuyoruz” dedi. Uygulama dil öğrenmeyi de kolaylaştırıyor.

Yapay zekanın Engeli yok

TEKNO TURU

  • Dyson, evdeki gizli tozları ortaya çıkarmak için lazer teknolojisine sahip ilk kablosuz süpürgesini pazara sundu. Cihaz, küçük alanlar için kullanım kolaylığı sunan motorlu başlık, dolanmayı önleyen konik fırça çubuğuyla saçları da spiral şeklinde alıp hazneye atıyor.
  • Liseli 5 mucidin elektrikli aracı Mostra, Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları 2021’den ‘Yerli Tasarım Ödülü’ aldı. Ekip kaptanı 17 yaşındaki Mehmet Emin Önder, projelerine Yıldız Teknopark’ın destek verdiğini söyledi.
  • Oyuncu Duygu Şen, cep telefonunun sağlıklı yaşam için kendisini yönlendirdiğini belirterek, “Bana belli saatlerde adım atmamı ve su içmem gerektiğini hatırlatan uygulamaları ve cildim için Face Yoga’yı kullanıyorum. Çok dinç hissediyorum” dedi.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder