Samsun’da ‘Geri Dönüşen Şehir: Samsun Projesi’ ile kitap ve defter atıklarının geri dönüşümünün sağlanması, çevre bilincinin ve farkındalığının oluşturulması için çeşitli etkinlikler yapılıyor, yarışmalar düzenleniyor. Samsun Valiliği, proje kapsamında bu eğitimöğretim yılında 166 ton 211 kilogram kitap, defter ve kâğıt toplandığını açıkladı. Samsun’da bu projeyle toplanan kâğıtlar sayesinde 9 bin 778 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Türkiye’de kâğıt tüketiminin yıllık 6 milyon ton civarında olduğu biliniyor. Bu da kâğıt ihtiyacı için her yıl 105 bin insanın günlük tükettiği oksijeni üretebilen 353 bin ağacın kesildiği anlamına geliyor.
EN DOĞRUSU TÜKETMEMEK
Dünyada herkesin tükettiği kâğıt miktarını yüzde 50 azaltması halinde 8 milyon hektarlık ormanın kurtulabileceği öngörülüyor. Bu rakamlara bakıldığında kâğıttan yapılacak tasarruf ve geri dönüşümünün arttırılmasıyla ciddi seviyelerde fayda sağlanabilir. Bu konuda hepimiz yapacağı bir şeyler var. En doğrusu elbette mümkün olduğunca kâğıt tüketmemek diyebiliriz. Bunun yanında yılda kişi başı kâğıt tüketimine karşılık gelen 7 ağaç dikilebiliriz. Ayrıca geri dönüşüme kazandıracağımız her 80 kilogram kâğıt ile 1 ağacı kurtarabiliriz.
ÇEVRECİ KOMŞU KART REKOR KIRDI
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, Türkiye’nin ödüllü ilk geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart, sekiz yıl önce pilot mahallelerde uygulanmaya başladı. Hem çevreyi korumayı hem de ilçe sakinlerinin aile ekonomisine katkı sunmayı hedefleyen projeyle geçtiğimiz ay 105 bin 187 kilogram atık geri dönüşüme kazandırıldı. İlçe sakinlerinin kartlarına 136 bin 571 lira yüklendi. Çevreci Kart, Türkiye genelinde alışverişlerde, online ödemelerde kullanılabildiği gibi bakiyeler tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Belediye Başkanı Ümit Uysal, projenin başından bugüne 24 milyon 438 bin 659 kilogram atık toplandığını, 177 bin 949 ağacın kesilmesinin ve 707 bin 248 kilogram karbondioksit salınımının önlendiğini açıkladı.
‘MUTFAKTA DÖNÜŞÜM’DEN BÜYÜK BAŞARI
Kayseri’de Talas Belediyesi’nin ‘Mutfakta Dönüşüm Var’ projesiyle yemek yapımında kullanılan malzemelerden arta kalanları değerlendirilerek yeni lezzetler ortaya çıkarılıyor. Mutfak şeflerinin rol aldığı projede yemekler, halka açık olarak yapılıyor ve hazırlanan videolar sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor. Böylece yemek tarifleri, sofralardaki yerini alıyor. Dönüşüme katkı sunan bu proje önemli bir başarıya da imza attı. Avrupa Atık Azaltım Haftası girişiminin bu yıl ‘Gıda Atıkları’ temasıyla düzenlediği ve 29 ülkeden 12 bin 724 projenin katıldığı yarışmada finale kalarak 15 proje arasına girdi.