Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın psikososyal destek ekibi Kırmızı Yelekliler, depremin ilk yıkıcı etkisi kalktıktan sonra sahada görev aldı. Yiyecek, su ve ilaç temininden kıyafete, çadırdan ısınmaya kadar her konuda ihtiyaçları belirleyen Kırmızı Yelekliler, eksiklerin temin edilmesi için çalışıyor. Başta çocuklar, yaşlılar olmak üzere afetten etkilenen herkes ile birebir konuşan Kırmızı Yelekliler, onların afet travmasını atlatması için de çaba harcıyor. Çocuklarla oyunlar oynarken, büyüklerin derdini dinlerken ya da çadırdan çadıra koşarken gördüğümüz Kırmızı Yelekliler, büyük acı yaşayan depremzedelerin psikolojik ve sosyal olarak güçlenmeleri için çalışıyor.
CAN DOSTLAR UNUTULMADI
Deprem felaketinde can dostlar da unutulmadı. Gönüllüler, hayvanseverler, belediyeler onların da yardımına koştu. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), enkaz altından kurtarılan hayvanların tedavisi için sahra hastaneleri kurdu. İstanbul Beyoğlu Belediyesi’nin, Ankara Keçiören Belediyesi’nin veteriner hekimleri canla başla çalıştı. Niğde ve Eskişehir Tepebaşı belediyeleri mama gönderirken, İzmir Bayraklı Belediyesi kafes, tasma desteğinde bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi mobil veteriner kliniği VETBUS ve hayvan ambulansı VETBULANS’ı bölgede görevlendirdi. Aydın Didim Belediyesi, bölgedeki sokak hayvanlarını güvenli bir yaşam alanı oluşturmak için götürdü.
ANTALYA’DAN MİSAFİRPERVERLİK ÖRNEĞİ
Büyük yıkıma neden olan deprem sonrası bölgeden resmi yollarla tahliye edilenlerin sayısı 500 bine yaklaştı. 150 bin ile en çok depremzedenin konakladığı şehir olan Antalya’da misafirhane ve yurtlar kısa sürede doldu. Oteller, taahhüt ettiklerinin çok üstünde afetzedeyi misafir etti. Onların rahat etmelerini sağlamak, ihtiyaçlarını karşılamak için Elmalı’dan Kaş’a kadar tüm ilçelerin etkin bir şekilde rol aldığı Antalya, bu zor günde devlet millet el elenin en güzel örneğini sergiliyor. Afetzedeleri ziyaret eden Antalya Valisi Ersin Yazıcı, bu konuda destek veren herkese teşekkür etti.
UŞAK OSB’DE BATTANİYE MESAİSİ
Deprem sonrası bölgede ihtiyaç duyulan yiyecek, giyecek ve eşyalar için yurdun dört bir yanında üretim seferberliği başladı. Battaniye üretimiyle bilinen Uşak’ta Valilik koordinasyonuyla deprem bölgesine yardım etmek amacıyla kollar sıvandı. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) tekstil fabrikaları, mevcut siparişlerini iptal etti. Fabrikalar, üretim kapasitelerini artırmak için üç vardiya halinde 7 gün 24 saat çalışma düzenine geçti. İki haftada üretilen 1.5 milyon battaniye, afet bölgesine ulaştırıldı.