Turizm haftasına girerken bu alanda güzel bir çalışmayı paylaşmak istedim. Ordu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, uzun süredir Ordu’nun şelalelerine yönelik çalışma yapıyordu.
Bu çalışmalar sonucunda iki yıl önce Prof. Dr. Yılmaz’ın öncülüğünde Şelaleler Şehri Ordu Medya, Tanıtım, Kültür ve Turizm Derneği (ŞELORDER) kuruldu. Dernek, bugüne kadar şehrin 19 ilçesine yayılan 300’ün üzerinde şelalenin envanterini çıkardı. Bu çalışmaları yakından takip eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, şelaleler ile ilgili yeni hedefi şöyle belirledi; fındığıyla tanınan Ordu’nun ‘şelaleler şehri’ olarak da anılması, zengin şelale varlığının turizme kazandırılması ve bu alanda istihdam oluşturulması için çalışmalar yapılacak.
DESTİNASYONLAR SAPTANACAK
Bu hedef doğrultusunda ilk olarak destinasyonlar saptanacak. Ardından doğallığı bozulmadan; treking, doğa yürüyüşü, foto-film safari, ekstreme sporları, bisiklet parkurları, tırmanma şeritleri, seyir terası, şelale değirmenleri, oturma üniteleri, piknik, çadır ve karavan kampı, konaklama alanı, yol işaret ve açıklama tabelaları gibi düzenlemeler yapılacak. Çalışmaya Ulubey, Çamaş, Çaybaşı ve Gölköy ilçelerindeki şelale rotalarından başlanacak. Bu ilçelerdeki Ohtamış, Çağlıyan, Çifte Şelale, Gölköy gibi bilinen şelaleler yanında derneğin keşfettiği yeni rotalar da düzenlenecek.
YENİ ROTA: AMAZONLAR ŞELALESİ
Çaybaşı’nda bulunan dünyaca tanınan İpek Yolu gibi yeni rota üzerinde çalışan Prof. Dr. Yılmaz şu bilgileri verdi: “Ulubey ilçesinde (Yeni Sayaca) bulunan yeni bir şelale rotamız olacak. Ön keşifte çok sayıda şelale ve etrafında kale, kaya mezarları, mağara, değirmenler, sedir ağaçları gibi birçok tarihi ve doğal değer ile örülü rotayı turizm potansiyeli açısından analiz ettik. Bulunduğu konumun tarihinden ilham alınarak Amazonlar Şelale Rotası olarak tanıtacağız.”
AFYONLU KADINLAR DEPREMZEDELER İÇİN ÜRETİYOR
Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleri, 6 Şubat depremlerinden etkilenen vatandaşlar için bugüne kadar birçok ürün üretti. Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatıyla Bursa’dan satın alınan 2 ton polar kumaş ile kadın kooperatifleri, çocuk, kadın ve erkek eşofman takımı üretmeye başladı. Bu üretimle hem depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanacağını hem de kadınların gelir elde edeceğini belirten Vali Doç. Dr. Yiğitbaşı, gösterdikleri özveri için kadınlara teşekkür etti.
TERME’YE SIFIR ATIK BELGESİ
Samsun’da Terme Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yürütülen proje kapsamında ‘Sıfır Atık Yönetmenliği’nde belirlenen kriterleri yerine getirerek ‘Sıfır Atık Belgesi’ aldı. Geri dönüşüm çalışmaları ile hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağlayan Terme Belediyesi, birinci sınıf atık getirme merkezi de kurdu.