Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kuraklıkla mücadele için 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek binalara yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirmişti.
2022’de yürürlüğe giren kararın ardından Kayseri, İzmir, Muğla, Lüleburgaz, Bodrum, Kuşadası, Buca başta olmak üzere birçok belediye, kurak zamanlarda kullanılmak üzere yağışla düşen suyun depolanmasını sağlayan uygulamaları hayata geçirdi. Sünger Kent projesiyle İzmir’de 10 bin yağmur bahçesi kampanyasına ve 5 bin binaya 5 bin ücretsiz yağmur suyu deposunun dağıtımına başlandı. Yeni ruhsat alan binalara konulan depolar ile yağmur suyu hasadına başlanan Lüleburgaz’da ilerleyen süreçte bu depoların kullanım alanı genişletilecek. Tekirdağ’da yağmur suyu hasadı için 200’ün üzerinde sitede 75 ile 150 ton arasında değişen depolar kuruldu.
SİİRT FISTIĞI MARKA OLMA YOLUNDA
Siirt’te üreticilerin modern tekniklerle buluşmasıyla son 6 yılda fıstık üretimi 3 kat arttı. 354 bin dekar alanda ekili yetişmiş Siirt fıstığı sayısı 10 milyona, yıllık alınan ürün miktarı 31 bin tona ulaştı. 100’üncü Yıl Tarımsal Projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeyle 1.6 milyon TL değerinde 100 bin adet fıstık fidanı dağıtıldı. Önümüzdeki aylarda 100 bin adet fıstık fidan daha dağıtılacak. Fidanlar tutacak, büyüyecek, meyve verecek hem Siirt’e hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Siirt fıstığının marka olma yolunda dev adımlarla ilerlediğini vurgulayan Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, erişebilecekleri sayıya ulaşıncaya kadar fidan dikeceklerini kaydetti
MUĞLA HAFRİYAT ATIĞINI DÖNÜŞTÜRÜP KAZANDI
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımlar ve geri dönüşüm projelerinin yanı sıra tasarruf sağlayan uygulamaları var. Beş yıl önce kurulan mobil konkasör şantiyesinde bugüne kadar 385 bin ton hafriyat toprağı ve inşaat atığı bertaraf edildi. İl genelinde kazı çalışmalarında ortaya çıkan hafriyat, dolgu ve asfalt malzemesi haline getirilerek yol çalışmalarında kullanıldı. Bu geri dönüşüm sayesinde üretilen asfalt malzemeleriyle 88 km yol yapılırken, 38 milyon 800 bin TL tasarruf sağlandı.
GÜRÜN DEPREMİN İZLERİNİ SİLDİ
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde 11 ilin dışında en ağır hasarın oluştuğu Sivas’ın Gürün ilçesi afet kapsamına alınmıştı. Hasarlı 260 yapının yıkımı gerçekleştirilen Gürün’de depremin izleri de silindi. Gürün Belediyesi, depremden kalan yıkıntılardan temizlediği alanda yaptığı millet bahçesini hizmete açtı. Belediye Başkanı Nami Çiftçi, nefes alınacak bir alan oluşturduklarını söyledi.