Nedim ŞenerPonzi Mehmet

HABERİ PAYLAŞ

Ponzi Mehmet

Haberin Devamı

Tamahkârlar (açgözlüler) olmasa sahtekarlar aç kalır. Çiftlik Bank isimli dolandırıcılık sistemini yaratan Mehmet Aydın’a paralarını kaptıranlar lütfen önce kendisine kızsın. “200 bin lira yatırana aylık 50 bin lira kazanç” vaadiyle paralarını kaptıran tamahkârlar, aylık yüzde 25 faiz getirisinin büyüsüne kapılmış anlaşılan. Faizlerin yıllık yüzde 10’larda olduğu bir dönemde aylık yüzde 25 faiz dört ayda yüzde 100 kazanç demektir. Parası olup 200 bin lirayı sayabilen bir kişi böyle bir kazanç olmadığını bilir. Bu sadece açgözlülük.

1991 yılında ekonomi muhabirliği yapmaya başladığım yıllarda 1980’lerdeki “Batık banker krizinin” etkisi hâlâ sürüyordu. 1990’larda İstanbul’da ve Konya başta olmak üzere Anadolu’da aylık yüzde 45’e varan kar payı ile hem Türkiye’de hem de yurtdışında para toplayan tabela holdingleri türedi.

Jet Fadıl o zaman parlayan isimlerdendir. Jet Fadıl aynı kişiyi üç kez dolandırabilecek yetenekte bir girişimciydi!

80’lerde batık bankerler

Aynı dönemde sayıları 20’yi bulan banka “off shore” hesaplar üzerinden yüzde 30-40 faizli para topladı. Hem kendileri hem de hesap sahipleri battı, intihar edenler oldu. Bankalar, holdingler battı ama sahiplerine hiçbir şey olmadı. Canı yanan hep tamahkâr para sahibi vatandaşlar oldu.

En son Titan isimli saadet zinciri ile binlerce insan dolandırıldı. Ben bunlarla ilgili haber yazmaktan yoruldum, halk dolandırılmaktan bıkmadı.

Şimdi de Çiftlik Bank isimli sistemi kuran Mehmet Aydın isimli sahtekar internet üzerinden 80 bin kişiyi dolandırıp 511 milyon lira ile ortadan kaybolmuş.

Diğerleri gibi Çiftlik Bank sistemin temeli 1919 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanıyor. İtalyan göçmeni garson Charles Ponzi, 45 günde yüzde 50, 90 günde yüzde 100 faiz vaadiyle insanlardan 8 milyon dolar topladı. Yaptığı tek şey bir önce gelen paranın faizini bir sonra gelen paradan ödemekti, tıpkı batık bankerler, tabela holdingleri, Titan ve Çiftlik Bank gibi. Bir nevi “Saadet zinciri”.

Her “saadet zinciri” kopar

Ama Ponzi’nin kurduğu saadet zinciri, paralarını birden çekmek isteyenlerin hücumuyla 1920’de koptu. 14 yıl hapis yattı, çıkınca tıpkı Çiftlik Bank dolandırıcısı Mehmet Aydın gibi Güney Amerika’ya gitti.

Ponzi 1949 yılında arkasında “Ponzi finansmanı” denilen ve birçok ülkede yasak olan sisteme adını vererek Brezilya’da öldü. Ponzi Mehmet “akıllı", yakalanmadan eşini de bırakıp parayla kaçtı. Ben ise bu tür haberler yazılmayacağını düşünüyordum, ama yanılmışım. Tamahkârlar olduğu sürece Ponzi Mehmetler hep olacak anlaşılan.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder