Biz kadınlar için en büyük ilham ve enerji kaynağı yine kendimiz gibi olanlardır. Hele ki koşuşturması çok olan şehir hayatı içinde yaşayıp kırkını devirmiş iseniz hayatın gittikçe zorlaması karşısında çok daha fazla güce ve olumlu örneğe ihtiyaç duyuyorsunuz. Ne diyeyim, 20’lerimde hayal ettiğim 50’lerime öyle gelemediğimi gördüm. Ne var ki çalışmayı, koşturmayı, denemeyi, öğrenmeyi elden bırakmak da olmuyor.
Mesleğimin en güzel tarafı hiç bilmediğim bir yerde hiç beklemediğim zamanlarda, bambaşka dünyalardan insanlarla karşılaşmak oluyor. Kimi zaman bir iş randevusu, kimi zaman bir dost sohbeti... Ama hele artık bu yaştan sonra, tanıdığım herkesten kendime bir fikir, bir yol çıkarmaya, bir şeyler öğrenmeye gayret ediyorum.
Akranım olan Feray Alpay da böyle kadınlardan biri... Aslında mesleği bana değil, eski kocama daha yakın. Ev, dekorasyon, sunum, şıklık... Benim hiç öyle süslü bir merakım olmadı ama öyle bir evde 13 sene geçirmek ister istemez bir şeyler katmış. Nitekim Feray Hanım’la da tanışınca zamanında rafine zevkler edinmiş olduğumdan dolayı kendi adıma da sevinmedim değil.
Velhasıl Alpay, 18 senedir Retro Dekorasyon Yapı Hizmetleri adında şirketi olan bir içmimar ve tasarımcı. Yurt içi ve dışında 75’den fazla proje gerçekleştirmiş. Evden fuar standına, ofislerden mağazalara kadar... Hatta içlerinde Cem ve Ümit Boyner’in Ayvalık evi, Şebnem- Mehmet Dereli ’ye ait İzmir Dikili’deki ev, Tuğçe Dursun’a ait Amerika Brooklyn residence projesi ve Pınar-Kerem Görsev’in evi de var. Hatta Demsa Grup mağazaları da... Ama biz kadınları daha çok ilgilendirecek olan kendi mobilya tasarımları ve sofrada yemek sunumları... Bu tasarımın yanı sıra biraz da merak olarak ortaya çıkmış ve renkli sofralar veya ikram tepsileri, sunumlar böylece çeşitlenmiş.
Gelişimin yaşı yok!
Ayrıca Feray Alpay’ın bazı tasarımları ile lüks paket, ambalaj tasarımları Beymen mağazalarında ve bazı online alışveriş sitelerinde de satılmış.Hoşuma giden tarafı ise ben karşı sokağa gitmeye üşenirken Feray Alpay’ın Amerika’ya açılması... Üstelik kendisini ve işini geliştirmek için... Orada şu sıralar çok önem verilen, günümüzün trendlerine ve yaşam döngüsüne uygun olarak dönüşümlerden yapılan, mobilya ve ambalaj tasarımı konusunda kendisini geliştirmek istiyor. Hatta orada bir sergi de açmayı planlıyor.
Geçtiğimiz günlerde İzmir Kültür Sanat Ve Tasarım Derneği tarafından 2017 yılı “Tasarımda Mükemmeliyet Ödülü” ne layık görüldü. Bu ödül, Yıllardır tasarım dünyasında farklılık yaratmanın mümkün olduğu insanlara onları desteklemek amacıyla veriliyor. Şu sıralar bir Amerika bir Türkiye derken 15 Eylül’de e ödülünü Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Yılmaz'dan alacak.
İşte böyle enerjiler, motivasyonlar bana iyi geliyor. Yeni şeyler öğrenmenin, girişimlerde bulunmak için tembellik etmemenin önemini daha iyi anlıyorum.