Dolgu enjeksiyonu, hareketsiz kırışıklıkların tedavisinde veya incelmiş dokulara hacim vermek için (dudak kalınlaştırma) kullanılır. En sık uygulanan bölgeler; dudaklar, şakaklar, elmacık kemiği, orta yüz, burun kenarlarından dudak köşelerine uzanan çizgiler (nazolabial çizgi), dudak kenarından çeneye uzanan çizgiler (marionette line), çene hattı (jaw line), çene ucu, akne izleri, çeşitli sebeplerle oluşmuş çöküntüler ve genital bölgedir.
Dolgu malzemeleri nelerdir?
Dolgu malzemesi olarak hazır hyaluronik asit ya da yağ enjeksiyonları yapılabilir. Topikal ve lokal anestezi ile uygulanabilir. Dolgu yapılan bölgede bir miktar ödem oluşabilir. Ortalama 1 ya da 3 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Kullanılan malzemenin türüne göre 6 ay-1,5v sene sonra vücut tarafından emilerek yok edilir.
Son dönemlerde kırışık oluşumunu önlemek için 18 yaşından büyük gençler arasında da dolgu ve botoksa başvuranlar artmıştır. Estetik cerrahinin amaçları arasında genç ve estetik görünümü artırmak ve korumak da yer alır. Bu amaçla dudak dolgusu, çene hattı dolgusu, elmacık dolgusu gibi cerrahi olmayan yöntemler ile yüz çok daha estetik hale getirilebilir.
Gençlerde eğer yüzde ciddi bir deformasyon yoksa hyaluronik asit kullanımı çok daha uygundur. Kalıcı sonuçlar sağlamaması, ortalama 5-6 ay sonra vücut tarafından emilmesi, hyaluronik asidin cildin doğal yapısında da bulunması tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
Hangi bölgelere uygulanır?
Dolgu enjeksiyonu dudaklara, elmacık kemiklerine ve çene hattına uygulanarak yüzdeki hacim oranlarını dengeleyerek daha estetik bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.
Dolgun dudaklar, belirgin elmacık kemikleri ile çene hattı çizgisi yüzün daha genç, enerjik ve estetik görünmesini sağlayabilir.
Hyaluronik asit denemelerinden sonra eğer kişi sonuçlardan memnun kalırsa daha kalıcı bir seçenek olan yağ enjeksiyonu tercih edilebilir. Böylece hasta istediği güzel dudaklara veya elmacık kemiklerine kendi dokusu sayesinde kavuşmuş olur ve daha doğal ve uzun ömürlü bir sonuç elde edilir.