Yeni adet gören genç kızlara polikistik over teşhisi koymak doğru değil. Çünkü adetin düzene girmesi için 1 yıl süre gerekir. Geçen zamana rağmen düzensizlik varsa o zaman doktora başvurup araştırmak yaptırmak lazım.
Çocuğum olur mu?
32 yaşında, evli kadınım. Polikistik over sendromu nedeniyle düzensiz adet görüyordum ama kilom çok fazlaydı. Günde 3000 gram metformin alıyorum. 1.5 yıl içinde 23 kilo kaybettim. Adetlerim artık düzenli bir şekilde oluyor. Acaba ben çocuk sahibi olmakta zorlanır mıyım? Bir de AMH hormonum normalinden 7 birim yüksek çıkıyor. Hekimler kararsız kaldı. Acaba sizin fikrinizi de öğrenebilir miyim?
CEVAP
Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunda çok sık adet düzensizliği ve artmış insülin direncine bağlı olarak kiloda artış görürüz. Size de bu sebeple metformin başlanmış. Kilo vermeniz sayesinde adetlerinizin düzene girmiş olması artık yumurtlamanın kendiliğinden başladığını gösteriyor. Bu kilonuzu koruduğunuz ve adet düzeniniz bozulmadığı sürece eşinizde de bir sıkıntı yoksa kendi kendinize gebe kalma ihtimaliniz var. Yine de 1 yıl içinde kendiliğinden adet olamıyorsanız lütfen bir uzmana başvurun. AMH hormonu, polikistik over sendromu hastalarında yüksek çıkar ve bu beklenen bir durumdur.
Hormon bozukluğu varmış
13 yaşındayım ve hormon bozukluğum var. Doktor, yumurtalıklarımda polikistik over olduğunu söyledi. Başka doktorlar sorun olmadığını anlattı. Bir de 5 ay önce ilk adetimi oldum. Üç kez adet oldum ve en son 36 gün önceydi. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu teşhisi koymak sizin gibi adeti yeni başlamış genç okuyucumda doğru değil. Adet görülen ilk 1 yıl içinde düzensizlik olması gayet normal bir durumdur. Polikistik over sedece yumurtalıklara bakılarak söylenen bir durum değildir, belirli kan değerleri, şişmanlık, tüylenmede artış gibi başka bulguların da eşlik etmesi gerekir. Eğer 1 yıl sonunda halen düzensizliğiniz devam ediyorsa o zaman kanda tiroid gibi bazı hormonlara bakılmasını öneririm.
Tüp bebek denedik
Eşimin sperm testinde sadece 1-2 adet hareketli sperm bulundu. Tüp bebek denedik, hamile kaldım ama 7 hafta sonra kalp atışını alınamadığı için alındı. Ne yapmalıyız?
CEVAP
Sevgili okuyucum, eşinizin menisinde sadece 1-2 adet sperm olması sperm üretimi konusunda ciddi sorun olduğunu gösterir. Bu nedenle mecburen tüp bebek yapacaksınız. Bu üretim durmadan tekrar tüp bebek denemenizi öneririm. Aksi taktirde günün birinde menide sperm bulunamaz hale geldiğinde mecburen yumurtalıklarından biyopsi yapılarak sperm bulunmaya çalışılır. Hem eşinizin sperm sayısının çok düşük olması hem de 1 gebelik kaybınız olması nedeniyle size ve eşinize genetik analiz yapılmasını tavsiye ederim.