Opr. Dr. Hande AkbaşDüzenli kontrole giden riskini azaltır

HABERİ PAYLAŞ

Düzenli kontrole giden riskini azaltır

Ailesinde jinekolojik kanser olanların riski diğer kadınlara göre biraz daha fazla. Ama her yıl düzenli olarak kontrole gider, doktorunuz tavsiyelerine uyar, diyetinize dikkat ederseniz sağlıklı bir yaşam sürebilir, riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Kontrol gerekir mi?

33 yaşındayım, bekarım. Teyzem ve anneannemde rahim kanseri tespit edildi. Acaba benim de kontrol altında olmam gerekiyor mu? Hastalığa yakalanmamak için önlem almam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde jinekolojik bir kanser olması sizin de riskinizi ne yazık ki arttırır. Rahim kanseri daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan, özellikle kilolu ve hipertansiyonu olan kadınlarda daha sık görülen bir kanser türü olduğundan şimdiden sağlıklı beslenmenizi, kilonuzu kontrol altında tutmanızı ve diyetinize dikkat etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Ailenizde bu hikaye olmasa bile her kadının yılda en az 1 kere jinekolojik muayeneye gitmesi gerektiğinden siz de düzenli takip olmanız halinde bir sorun yaşamayacağınızı öngörmekteyim. Rahim kanseri erken teşhis halinde sadece rahmin alınmasıyla kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir.

Tüp bebek denedik

Eşimin sperm testinde sadece 1-2 adet hareketli sperm bulunabildi. Tüp bebek denedik, hamile kaldım, 7 hafta sonra kalp atışını alınamadığı için alındı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin menisinde sadece 1-2 adet sperm bulunması yumurtalıklarında sperm üretimi konusunda ciddi sorun bulunduğunu gösterir. Bu nedenle tüp bebek yapılmadan hamile kalabilme şansınız bulunmamakta. Bu üretim durmadan tekrar tüp bebek denemenizi öneririm.

Aksi taktirde günün birinde menide sperm bulunamaz hale geldiğinde mecburen yumurtalıklarından biyopsi yapılarak sperm bulunmaya çalışılır. Hem eşinizin sperm sayısının çok düşük olması hem de gebelik kaybınız olması nedeniyle size ve eşinize genetik analiz yapılmasını tavsiye ederim.

İsteksizlik olur mu?

32 yaşında, 1 çocuk annesiyim. Rahim ağzı yarası varken ve tedavisi yapılırken cinsel istek kaybı oluyor mu? Tedaviden sonra isteksizlik sürer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı yarası denilen durum genellikle uzun süreli vajinal iltihaplara bağlı ortaya çıkar ve rahim ağzı normalden kırmızı görülür. Kadının smear testi normalse ve ilişki sonrası kanama yoksa vajinal iltihabı geçirmekle, yara olarak adlandırılan bu durum kendiliğinden iyileşir.

Haberin Devamı

Boşu boşuna tedavi olmanız gerekmez. Ayrıca yakma ya da dondurma yoluyla uygulanan bu tedavinin isteksizlikle en ufak ilgisi yoktur. Belki vajinadaki iltihap yani rahim ağzınızda bahsedilen yaraya neden olan durum aynı zamanda ilişkide de acıya sebep olduğu için isteksizlik başlamış olabilir. Muayene edilmenizde fayda olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder