Çocuk isteyen kadının yaşı ileriyse vakit kaybetmeden konunun uzmanı doktora başvurması gerekiyor. Doktorunuz sizden adetinizin ikinci günü bazı testler isteyecek, ardından da ultrasonla muayene edip yumurtalık rezervinizi ve durumunuzu değerlendirip yol gösterecektir.
Bebek istiyorum
40 yaşındayım, bebek istiyorum. Ateş basmaları oluyor. Östrojen 20 çıktı. Hangi testleri yaptırabilirim? Yumurtlama için bir ilaç kullanıyorum. Bana yol gösterir misiniz?
CEVAP
Sevgili okuyucum, 40 bizim için vakit kaybedilmemesi gereken bir yaştır. Ateş basmaları yumurtalık rezerviniz azalmaya başladığı için oluyor olabilir. Buna bakarak menopoza yaklaşıyorsunuz demek asla doğru olmaz. Estrojen değerinizin de tek başına anlamı yoktur. Adetinizin ikinci günü FSH ve estrojenin birlikte bakılması daha bilgi verici olur.
Hazır bu testleri yaptırırken AMH denilen yumurta rezervinizin başka bir göstergesi olan kan testini de yaptırabilirsiniz. Benim size önerim tüm bunlardan önce üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurmanız. Ultrasonda antral folikül dediğimiz yumurta rezervinizin en doğru göstergesine bakılması uygun olacaktır. Sonrasında zaten yukarıda bahsetmiş olduğum tetkikler istenir.
Yumurtam tembelmiş
Hande Hanım, yumurta tambelliği nasıl geçer?
CEVAP
Sevgili okuyucum, yumurta tembelliği olarak tabir edilen şey iki durumda görülür. Ya kadının yumurta rezervi çok azalmıştır ve bir şekilde yumurtalıkları yorulduğundan artık beyin ne kadar emir verirse versin, sonuç alınamaz yani yumurtlama olmaz. Bu menopoz öncesi durumlarda sık görülür.
Aslında yaşı yoktur ve tamamen aile hikayesine bağlıdır. İkinci durum ise polikistik over sendromu gibi yumurtaların bol ama hormonal sorunlar nedeniyle vaktinde büyüyemediği durumlardır. Böyle bir sorun varsa kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yardımıyla yumurtlamalar birtakım tedavilerle etkin hale getirilebilir.
Hamile kaldım
Eşimin sperm testinde sadece 1-2 adet hareketli sperm var. Tüp bebek denedik, hamile kaldım ama 7 hafta sonra kalp atışı alınamadığı için alındı. Ne yapmalıyız?
CEVAP
Sevgili okuyucum, eşinizin menisinde sadece 1-2 adet sperm bulunması yumurtalıklarında sperm üretimi konusunda ciddi sorun bulunduğunu gösterir. Tüp bebek yapılmadan hamile kalabilme şansınız bulunmamakta. Bu üretim durmadan tekrar tüp bebek denemenizi öneririm.
Aksi taktirde günün birinde menide sperm bulunamaz hale geldiğinde mecburen yumurtalıklarından biyopsi yapılarak sperm aranır. Hem eşinizin sperm sayısının çok düşük olması hem de bir gebelik kaybınız olması nedeniyle size ve eşinize genetik analiz yapılmasını tavsiye ederim.