Doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi bazı yan etkiler yapabilir. Bu yan etkilere zamanla vücut alışır. Ama çok sıkıntı yaşıyorsanız ve yaşam kaliteniz bozuluyorsa doktorunuza danışın.
Akıntı neden kaynaklanıyor?
Bir hafta önce adetim bitti. Birkaç gündür pembemsi kırmızı karışımı akıntı geliyor. Neden kaynaklanıyor yardımcı olur musunuz?
CEVAP
Sevgili okuyucum, öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve smear aldırmalısınız. Smear sonucunda özellik yoksa o zaman rahimin iç tabakasında polip, myom gibi yer kaplayıcı oluşumlar olup zaman zaman kanama yapabilecek yapılar var mı araştırılmalıdır. Tüm bunlarda bir sorun tespit edilmezse lekelenme tekrar edecek mi takip edilmeli. Eğer lekelenmeyi açıklayacak hormonal bir bozukluk da saptanmazsa, o zaman rahim içinden ufak bir biyopsi alınarak kötü huylu herhangi bir oluşum var mı dışlanması gerekebilir.
İlacı bıraksam olur mu?
32 yaşındayım ve 3 aydır doğum kontrol hapını kullanıyorum. Bu hapı içtikten birkaç saat sonra mide bulantısı ve baş ağrısı oluyor. Acaba neden? İlacı bıraksam olur mu?
CEVAP
Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler yapabilir. Piyasada epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları bulunmasına rağmen ne yazık ki bu yan etkiler tam olarak ortadan kaldırılabilmiş değil. İlk aylarda sorununuz yoksa belki de bulantınız haptan kaynaklanmıyor olabilir.
Üstelik zamanla bu tür yan etkilere karşı vücut alıştığından başta görülmesi daha sık rastladığımız bir durum. Diğer tüm bulantı sebebi olabilecek hastalıklar giderildikten sonra halen kaynak tespit edilemezse o zaman ilacınızı kesmenizi öneririm. Keza doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntemlerden birisidir.
Şansım var mı?
Eşime azospermi teşhisi konuldu. Sonuçları size yazıyorum. Acaba hamile kalma şansım var mı?
CEVAP
Sevgili okuyucum, halk arasında boyalı spermiogram denilen test sperm FISH testi olup menide çıkan hücrelerin tüp bebekte tutma şansının olup olmadığını ortaya çıkarmakta nadiren bazı hekimlerin başvurduğu bir yöntemdir. Bu hücreler henüz olgunluğunu tamamlamış kuyruklu ve hareket eden sperm hücreleri olmadığı için, sperm testlerinde standart yöntemlerle gösterilemezler.
Bu testlere boşuna para harcamak yerine, mikroTESE denilen üroloji uzmanı arkadaşlarca uygulanan, eşinizin yumurtalıklarında sizin yumurtanızı döllenme şansı olabilecek sperm yapılarının var olup olmadığının araştırılmasını öneririm. Sizi de eş zamanlı hazırladığımız taktirde mikroTESE ile bulunabilecek birkaç spermle bile hamile kalabilme şansınız olacaktır.