Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’un üç gün önce Milliyet gazetesine yaptığı açıklama, biz Adalıları şaşırttı ve endişelendirdi. Bir adalı arkadaşım, “Atları kurtaracağız derken bizi perişan edecekler” şeklinde tepki gösterdi. Habere göre; atlı faytonlar gidecek, yerlerine elektrikli faytonlar gelecekti.
Her biri minibüs büyüklüğündeki sözde “Elektrikli fayton”lar adaların dar yollarında, üstümüze üstümüze gelecekler. Büyükada’da sayısı 6 bine ulaşan akülü araba ve yüzlerce bisikletin, gidip geldiği dar yollarda elektrikli faytonlar da sıraya dizilecek. Murat Ongun’la konuştum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir planının olmadığını söyledi. Haberin “abartılı” sunulduğunu ifade etti.
Çözüm
Faytonlar adaların simgesi. Adalar sakin bir mekan iken, adalıların ulaşımı için uzun yıllar hizmet verdi. Büyükada’ya yoğun turist akınının başlamasıyla birlikte, faytonlar, atların kaldıramayacağı bir yükün altına girdi. 200’ün üzerinde fayton, sürekli hareket halinde turist taşımaya başladı. Büyükada’nın altyapısı ve imkanları, atları ve faytoncuları koruyamıyor ve denetleyemiyor.
Aynı şekilde, kiralık bisikletler ve adalıların kullandığı akülü araçlar da tabloya eklenince, adalılar ve turistler tıpkı atlar gibi mağdur duruma düşüyor. Sokaklar yürünemez duruma geliyor. Adalar’daki sivil toplum kuruluşlarının ve Kent Konseyi’nin bu konuda yaptığı çalışmalar var.
Adalılar var. Onlara kulak veren bir belediye var. Ada halkının talep ve endişeleri dikkate alınmadan yapılacak değişiklikler daha sonra tamiri imkansız sorunlar doğurabilir. Ortak bir çözüm bulmak her zaman mümkün.
Adaları ve günübirlikçileri korumak
Yıllar önce dönemin Alman Büyükelçisi Hans Joahim Vergau ile Adalar’da bir fayton gezintisine çıkmıştık. Motorlu araçların olmamasını büyük bir zenginlik olarak gördüğünü söylemişti. O zamanlar Adalar sakindi. Ancak, 17 milyonluk büyük bir metropolün yanıbaşında yeşille denizin içiçe olduğu mekanların İstanbulluların ilgisini çekmesi kaçınılmazdı.
Şimdi onbinlerce yerli ve yabancı turist özellikle Büyükada’ya geliyor. Adalar’ın kışlık nüfusu 14-15 bin civarında, İller Bankası’ndan bu nüfusa göre pay alıyor. Bunca turistin ihtiyaçlarına cevap verecek bir altyapı yok. Gelenler, nerede nasıl denize gireceklerini, nerede piknik yapacaklarını bilemiyorlar. Sınırlı maddi imkanlarıyla zorlanıyorlar.
Çaresiz kalabalıklar ve çözüm arayan adalılar. Şimdi çözüm zamanı. Yeni bir Büyükşehir Belediye Başkanı var. Adalar’da yeni bir başkan var. Birlikte bir şeyler yapabiliriz.