ABD’de seçim sonuçları siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde ihtimaldir ki belli olmuştur. Belli olmayabilir de... Trump’ın ortalığı karıştırmaya niyetli olduğuna dair yorumlar yapılıyor.
Trump giderse ne olacak? Gider mi? Yaşayarak göreceğiz.
TRT Türkü kanalı için “Öyküleriyle Türküler” programını hazırlayan Büyükadalı dostlarımızdan Yaşar Özürküt’le konuşurken, programa ara verdiğini söyledi. Nedenini sorduğumda, “Salgın nedeniyle radyoya gidemiyorum. Gitmeyince olmuyor. Önümüzdeki nisan ayına kadar ara verdik. O zaman duruma bakacağız” dedi.
1970’lerin TRT’sinde görev yapan Yaşar Özürküt, 12 Eylül askeri darbesinden sonra bir süre İsveç'te yaşadı. Daha sonra Türkiye’ye döndü, TRT’den emekli olduktan sonra, TRT Türkü kanalına program yapmaya başladı.
Bir türkü arkeolojisi sayılabilecek “Öyküleriyle Türküler” programında Yaşar, türkülerin hikayelerinin peşinde koşuyordu. O çok sevdiğimiz türkülerin arkasındaki kültürel mirası, yaşama aşkını, dramları, sevdaları, acıları öğreniyorduk. Yaşar’ın arşivi onlarca kitabı dolduracak öykülerle dolu. Bunlardan 28 öykü dört kitap olarak yayınlandı. İçlerine CD’lerle türküleri de ekledi. Diğerleri de sıralarını bekliyor.
Aşık Mahzuni ve Aşık Veysel
Yaşar’ın türkü öykülerinden biri, kendisinin de tanıklık ettiği Aşık Mahzuni’nin ünlü türküsü “Kolum Nerden Aldın Sen Bu Zinciri”dir.
Dönem 12 Mart 1971 askeri müdahale dönemi. Aşıkların atışmaları ünlüdür. Mahzuni bir türküsünde Veysel’e bir şekilde taşlamaya hazırlanmıştır. Türkünün bir yerinde, “Hani sever idin Mıstık Kemal’i” der Aşık Veysel’e. “Mıstık Kemal” deyimini birileri ihbar edince, başına dertler açar. Gözaltına alınır, işkence görür ve tutuklanır.
“Mıstık Kemal”i o asla hakaret anlamında kullanmamıştır. “Sarı saçlım mavi gözlüm” türküsüyle Atatürk için en etkili türkülerden birini söyleyen Mahzuni ona nasıl hakaret etsin ki?
Mahzuni mahkemeye çıkarılır. Yaşar Özürküt, türkü uzmanı olarak Mahzuni’nin savunma tanıklarından biridir. “Mıstık sözcüğü Anadolu’da bir sempati ifadesidir. Atatürk’e yönelik bir hakaret kastı mümkün değildir, zaten Mahzuni böyle bir anlayış içinde olamaz” der. Diğer tanıklar da aynı şekilde Mahzuni’yi savunurlar.
Mahzuni beraat eder. Konserlere başlar. Bir akşam Gençlik Parkı’nda verdiği konserde Mahzuni alır sazı eline. Yaşar’ın da bulunduğu konserde ünlü türküsünü söyler: “Kimler yazdı bu yazıyı yazanı/Gönül arzetmiyor böyle düzeni/Dövülür mü memleketin ozanı/Kolum nerden aldın sen bu zinciri...”
Mahzuni’yi de Veysel’i de sevgiyle anıyoruz...
......
Kitap: Bekir Ağırdır, “Hikayesini Arayan Gelecek”, Doğan Kitap
Kitap: Aytekin Yılmaz, “Son Diktatör”, Vadi Yayıncılık