Reşat (Çalışlar), önemli bir haber vermek istediği zamanki ifadesiyle geldi: “Ezhel’in klibini bir anda 2 milyon kişi izlemiş. İktidara yönelik eleştirileri tartışılıyor...” Sosyal medyanın, sürprizlerle dolu macerasının ne yönde ve nasıl gelişeceğini doğrusu merak ediyorum. O alan genç bir alan, gençlerin hareket halinde olduğu alan. Müzik-dans-hareket-ses dolu bir üretim var.
Toplumun değişik katmanlarının sansürsüz sesini bulabiliyorsunuz. Büyük masraflar olmadan, bir cep telefonuyla bile üretilebilen bazı klipler bir anda “trend topic” (TT) olup izlenme rekorları kırabiliyor. Dijitaldeki başarı, bazı gençlere maddi getiri de sağlayabiliyor. Bu şekilde ünlenip konser verenlerin, konferanslara davet edilenlerin sayısı artıyor. Sosyal medya giderek her şeyin önüne geçebiliyor.
Susamam
Ezhel’in “olay” klibinin milyonlara ulaşmasını merakla izlerken, üzerine yorumlar yapmaya hazırlanırken, bu kez bir başka bomba patladı: “Susamam.” Diğer kliplere göre daha profesyonel hazırlanmış olduğu belli. Bu yazıyı yazarken, bu video Youtube’da 15 milyonun üzerinde görüntülenmişti. Twitter’da da, #Susamam etiketi, 300 binden fazla mesajla, dünya genelinde en çok konuşulan başlıklar listesindeydi.
Her iki klibin ortak özelliği, gençliğin (özellikle de muhalif gençliğin) duygularını, çok kısa cümle ve kelimelerle ifade etmeleri. “Susamam”ın öncülüğünü yapan Şanışer de, “Olay” klibiyle bir sıçrama yapan Ezhel de, son olarak “Komedi ve Dram”la gündeme gelen Ceza da, toplumsal ve insani konulardaki duyarlılıklarıyla, arayışlarıyla, eleştirileriyle öne çıkan müzisyenler. Öte yandan, Olay ve Susamam'ı sert şekilde eleştiren gençler de var. Bütün bu genç sesleri nasıl karşılayacağız?
Ne yapmalı?
Rekorlar kıran “Susamam” klibindeki gitarlı kadın Deniz Tekin’in kadın cinayetlerine yönelik çıkışı özellikle etkileyiciydi. “Susamam” neden böyle bir klipin çekildiğini anlatarak başlıyor: “Günler koşuşturmakla geçip giderken, neden var olduğunun farkında değilsin. Neden olduğun sorunlarınsa farkında değilsin. Gülmek, eğlenmek istiyorsun. Hayat zaten çok zor.
O yüzden müzik seni eğlendirsin, gerçeklerden uzaklaştırsın istiyorsun. Ama biz müziğin bir şeyler değiştirebileceğine inanıyoruz. Bizimle gel. Başlayalım mı?” Klibin hazırlayıcılarından Kamufle de esas amaçlarının yaşanan sorunları dile getirerek, farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti. Gerçekten dertlerimizi paylaşmaya başlayalım mı?