Oral ÇalışlarYavuz Donat

HABERİ PAYLAŞ

Yavuz Donat

Gazetecilik yıpratıcı, gerilimli bir meslek. Darbeler, askeri müdahaleler, siyasi atmosferin sürekli değişmesi, gazetecileri zorlayabiliyor. Patron, devlet, askeri cunta, reklamverenler; daha siz okuyucuya ulaşmadan, habere sınırlar çekebiliyor.

Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, işte böyle bir gerçeklik içinde, 1963 yılında Ulus gazetesinde başladığı mesleğini (askerlik dışında) 56 yıldır ara vermeksizin sürdürüyor. Şebnem Bursalı’nın Yavuz Donat’la yaptığı nehir söyleşi: “Off The Record” Turkuaz yayınlarından çıktı. Önce kitabı İpek (Çalışlar) aldı eline. Sayfaları karıştırınca, “Yavuz Donat, bütün siyasilerin evine gidecek kadar onlara yakın mıydı?” diye sordu.

Haberin Devamı

Yavuz, Ankara gazetecisi. Sakin, sivrilikleri olmayan, deneyimli bir gazeteci olmanın sağladığı avantajı doğru kullanabildiği için, değişik görüşlerden siyasilerin de güvenini kazanabilmişti.

Süleyman Demirel ve ‘öfke kontrolü’

Onun Süleyman Demirel’le dostluğu ve yakınlığı özeldi. Demirel’den “öfke kontrolü” konusunda aktardığı öykü, bugünlere ışık tutabilir: 1970’li yıllar. Konya’nın Sarayönü ilçesi. Demirel konuşuyor: ‘Şunu yaptım, bunu yaptım... baraj köprü yol yaptım’... Kalabalıktan bir adam bağırır ‘babanın parasıynan mı yaptın?’ Demirel’in etrafındakiler adama doğru harekete geçince, Demirel onları durdurur.

Protestocu adama döner: “Ülen bu saydıklarımı yapmaya, ne senin, ne benim, ne de bu meydandakilerin babasının parası yetmez. Milletin parasıyla yaptım, benden öncekiler yapmadılar.” Protestocu ikna olup alkışlamaya başlamıştı. Demirel: ‘Elbette sinirlenip, elimi yumruk yapıp, havaya kaldırdığım çok oldu. Ama sonra yumruğumu ceketimin cebine soktum” demişti. Yavuz, Celal Bayar’dan İsmet İnönü’ye kadar uzanan bir anılar dizisinin sahibi. Nejat Uygur’un, İsmail Dümbüllü’nün, Neşet Ertaş’ın dostu.

Kemal Sunal oğlunun nikah şahidi. Tarsus’ta adının verildiği bir de sokak var. Başbakan Adnan Menderes, memleketi Aydın’a gittiğinde kaldırımdaki Köfteci Necip’in köftesini yer ve parasını vermezdi. Necip “Bak Ednan Bey” diyerek küfürü basardı. Menderes birkaç saat sonra parayı bir zarf içinde köfteciye yollardı. Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Kayseri’de tutukluyken, onu ziyarete gelen eşi Reşide Hanım, yaşamını bu tren yolculuklarından birinde yitirmişti.

Haberin Devamı

Bayar'a karısının cenazesine gitmesi için izin de verilmemişti. Altan Öymen’in 12 Mart 1971 darbesinde “uçak kaçırma” gerekçesiyle tutuklanması... Celal Bayar’ın “Tabii Senatörlüğü” reddetmesi...Turgut Özal’ın engelleri aşarak Başbakan olması... Askeri darbeler döneminde yaşanan sıkıntılar... Yavuz Donat’ın gazetecilik anılarından bazı başlıklar... Yavuz’a daha nice gazetecilik yılları dileğiyle...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder